Zgodbe

Kdo streže papežu po življenju?

Jelka Se\un
29. 9. 2015, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Morda se papež Frančišek bomb in krogel ne boji zato, ker ve, da prava nevarnost prihaja od drugod. Smrt – se potihem, čisto potihem šepeta – na Frančiška preži v Vatikanu..

»Papež je strasten človek,« je povedal predsednik ameriškega odbora za varnost. »Rad gre med ljudi, a to prinaša ogromna varnostna tveganja.« Petnajstletnika, ki je hotel v Filadelfiji, »mestu bratske ljubezni«, ubiti papeža, je navdihnila ISIS, ki menda grozi papežu, čeprav uradni Vatikan odmahuje, češ, saj ni nič – zaupno in potihem pa priznavajo, da ni tako nedolžno. Fant se je vsega, kar je moral vedeti o orožju in bombah, naučil na internetu.

Že januarja, po terorističnem napadu na francoski časopis Charlie Hebdo, so ameriške in izraelske varnostne službe opozarjale, da utegne biti naslednji na vrsti Vatikan, saj je papež nasilje ekstremnih islamistov ostro obsodil. V Vatikanu so odgovarjali, da niso prejeli nobene grožnje, tudi italijanska policija je zatrdila, da ni nobenih dokazov, da bi se dogajalo kaj posebno nevarnega. A zelo potihem in diskretno so še kako na preži – še posebej ker je  Frančišek rekel, da ne namerava ničesar spreminjati, še naprej hoče ostati blizu ljudem in zahajati mednje.

Saj že dolgo živi z grožnjami, že leta 2009, ko je bil še kardinal Bergoglio in nadškof v Buenos Airesu, so ga milo prosili, naj si nadene zaščitni jopič. Oblekel ga je samo enkrat, potem ga je nekomu podaril. Nanj pa da bo že bog popazil, je menil.

Pes je v Vatikanu najboljši prijatelj. A ni jih malo, ki mislijo, da krogle in bombe niso glavna nevarnost, ki grozi Frančišku. Nevarnejši so njegovi tihi sovražniki na vatikanskih hodnikih. Teh si je s svojimi precej svobodomiselnimi stališči nakopal že kar nekaj. In ne bi bil prvi papež, ki so ga politični nasprotniki diskretno pospravili.

Ko je bil kardinal Bergoglio izbran za novega papeža in se je odpravljal v Rim, ga je v Buenos Airesu za rokav pocukala stara faranka, pravi zgodba. »Eminenca, vzemite psa s seboj v Rim,« mu je svetovala. »Naj poskusi vso hrano, ki vam jo ponudijo, preden se je sploh dotaknete.«

Frančiškov predhodnik Benedikt, ki stanuje nedaleč stran in s katerim se včasih dobita na diskretnem kosilcu, naj bi sedanjemu papežu razkril, da so eden od razlogov za njegov hitri in nepričakovani odstop grožnje, ki jih je dobival, in bojazen, da ga bodo zastrupili.

Vatikan je za papeže najnevarnejši kraj na svetu.


Več lahko preberete v Zarji št. 15, 29. 9. 2015