Zgodbe

Smrtno nevarni solariji

Renata Ucman
14. 8. 2009, 22.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemci so za mladino do 18. leta prepovedali obisk solarijev. Tveganje za nastanek kožnega raka se poveča kar za 75 odstotkov, če jih obiskujemo do 35. leta!

Nemci so za mladino do 18. leta prepovedali obisk solarijev. Dermatologi namreč opozarjajo, da tveganje za nastanek kožnega raka poveča kar za 75 odstotkov, če jih obiskujemo do 35. leta! Ponekod se hodijo obsevat že desetletniki. Nemški prepovedi je sledila vrsta polemik o škodljivosti uporabe solarijev. V Sloveniji je bil kožni rak leta 2006 najpogostejša oblika raka pri obeh spolih in še narašča! Zato slovenski dermatologi na Ministrstvo za zdravje RS vsako leto naslovijo dopis za prepoved solarijev vsaj za ogrožene skupine ljudi.

 

»Solariji so umetni vir ultravijoličnega sevanja. Dokazano je, da ultravijolična svetloba lahko vpliva na nastanek kožnega raka. Večja izpostavljenost UV-svetlobi je premosorazmerno povezana s povečano pojavnostjo nemelanomskega raka in nedvomno dokazana. Ni pa še jasen mehanizem nastanka melanoma, to je črnega kožnega raka. Dokazali so, da ga je več, kadar nas sončni žarki velikokrat opečejo, predvsem v mladosti. Posebno izpostavljeni so svetlopolti ljudje ali rdečelasi, ki na soncu hitro pordečijo. Pod vplivom sončne svetlobe lahko nastanejo tudi spremembe na znamenjih. Posebno ogroženi so tisti, ki imajo več kot 50 kožnih znamenj,« pojasnjuje dermatovenerologinja asist. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.
Porjavelost iz solarija ne ščiti pred rakom!
Da je solarij manj škodljiv kot sončenje, torej sploh ne drži, še manj pa, da naj bi nas takšna porjavelost ščitila pred kožnim rakom. »Tako umetni kot naravni viri UV-sevanja povzročajo, da se v koži začne tvoriti melanin, kožno barvilo, zaradi katerega porjavimo. Poleg tega UV-sevanje poškoduje kožne celice. Koža ima sicer sposobnost obnavljanja, vendar jo z leti izgubi. Nastanejo ne samo spremembe, kot je staranje kože, ampak tudi kožni rak.«
Kako nevarno je torej pogosto obiskovanje solarijev? »Ultravijolično sevanje ima več učinkov. UVB-sevanje, ki ga je nekaj tudi v solarijih, povzroča opekline različnih stopenj, od pordečitve kože in vse do mehurjev, ki jih lahko spremljajo tudi glavobol, mrzlica in slabost. UVA-žarki pa povzročajo prezgodnje staranje kože. Ljudje, ki pogosto obiskujejo solarij, imajo zgubano, suho, starikavo kožo, sprožijo lahko tudi različne alergije na sonce, kot so fotodermatoza in fotosenzibilizacija. Nastane herpes, poslabša se lahko atopijski dermatitis, če ni bil pred tem v mirujoči fazi. Pri nekaterih to privede tudi do poslabšanja luskavice in aken. Najnevarnejša posledica je nastanek kožnega raka,« opozarja dermatovenerologinja.

Več v novi Jani, št. 32, 11.8.2009