Zgodbe

Krvna skupina - vaš značaj?

Sonja Grizila
17. 10. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kaj pravi znanost o tem, da je s pomočjo krvnih skupin mogoče hujšati pa tudi določati značaj?

Poznate svojo krvno skupino? Ženske, ki so rodile, in kakšnih 70.000 slovenskih krvodajalcev pa še tisoče tistih, ki zaradi starosti ali bolezni to niso več, vedo zanjo, vsi drugi pa večinoma ne. Na Japonskem je drugače – tam jo poznajo vsi, saj krvna skupina pomeni, kakšen značaj imaš, in je pomemben sestavni del uradnih dokumentov. Od 0, A, B ter AB sta odvisni družinska in šolska vzgoja, celo vojaške formacije sestavljajo po krvnih skupinah, da ne govorimo o porokah, kjer je združljivost značajev res zelo pomembna (ljubim te, a ne morem biti s teboj, ker nimaš prave krvi!). Neslanost brez vsakršne znanstvene podlage je pljusknila čez meje Japonske in grozi, da bo okužila še preostali svet, ki mu že tako ali tako vlada kup neumnosti. Le da je ta s krvnimi skupinami za povrh nevarna, saj zganja svojevrsten rasizem – tudi med isto raso, nacijo in celo družino!

 

 

 Vsaka dieta deluje! Teorije o pomembnosti krvnih skupin pri nas poznamo že kar precej let, gre namreč za dieto, ki je menda učinkovita le, če upoštevaš številne značilnosti posamične krvne skupine. Takrat so povsod, kjer analizirajo kri, ugotavljali, da se je zanimanje za krvne skupine precej povečalo, saj tisti, ki v šoli in na tečaju prve pomoči niso dobro poslušali, sploh ne vedo, da obstajajo štiri vrste in še nekaj podvrst. Gre za dieto, ki jo je večina razumela kot shujševalno, čeprav je namenjena predvsem ohranjanju zdravja.

Princip je takšen: če jemo napačno hrano, jo telo zazna kot tujek, zato nam ne daje potrebne energije, ampak jo presnovni sistem zavrača, kar se večinoma kaže kot debelost in posledično tudi kot bolezen. Ali drugače – ni nujno, da si s hrano, ki velja za zdravo (zelenjava, žiti, ribe), koristimo, ampak si lahko škodimo, če jemo v nasprotju s svojo dedno zasnovo, zapisano v krvnih skupinah. Smo otroci svojih prednikov, in če so se prehranjevali predvsem z mesom in zelenjavo, niso pa jedli mleka in mlečnih izdelkov ter žit, je to koristno tudi za nas.


Več v Jani št. 41, 13.10.2009!