Nasveti

Nevarni holesterol

M. K.
17. 10. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Holesterol je večini ljudi dobro znan kot maščoba, ki je je v telesu rado preveč. Ima dva obraza, negativnega in pozitivnega.

Holesterol ima dva obraza, negativnega in pozitivnega. LDL-holesterolu pravimo slabi holesterol, HDL pa je znan kot njegova dobra različica. V resnici je holesterol voskasta snov, podobna maščobi. Najdemo jo tudi pri živalih. Znanstveniki so izračunali, da 0,2 odstotka teže našega telesa obsega holesterol.

Človek holesterol nujno potrebuje za dobro delovanje celic našega telesa. Pomemben je za presnovo maščob iz hrane, pomaga pri sproščanju hormonov in sodeluje v številnih drugih procesih v telesu. Dobimo ga s hrano, prav tako pa se tvori tudi v jetrih. Največ holesterola je v jajcih, rdečem mesu pa tudi v drobovini. Približno 40 do 50 odstotkov holesterola vsak dan vsrkajo naša prebavila. Kadar je holesterola v telesu preveč, se začne nalagati v žilah. Proces je znan kot ateroskleroza. Kjer koli se nabira kot tako imenovani plak, je nevaren. Žilo lahko zoži, lahko pa se zgodi, da se plak odlušči od stene žile in potuje naprej, dokler strdek žile kje popolnoma ne zamaši. Če se to zgodi v možganih, je posledica možganska kap, če zamaši žilo v srcu, je to srčni infarkt. Oboje je smrtno nevarno.
Za zniževanje holesterola v krvi lahko sami naredimo največ. Pomemben je zdrav življenjski slog. Morda je to oguljena fraza, vendar je tak slog pomemben za zdravje vsega telesa in za zaščito pred tako rekoč vsemi boleznimi. Da bi zavarovali svoje žile, je treba jesti bolj zdravo hrano: manj mastnega mesa, nič ocvrte hrane, manj ali nič polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov, denimo sirov, pa tudi ne margarin in jajc, predvsem pa ne jajčnih rumenjakov. Vse to je treba jesti v zelo zmernih količinah. Bolje je tudi izbrati ribo kot rdeče meso, predvsem pa velja, da je treba jesti več sadja in zelenjave, zlasti sezonsko. Tega je še vedno dovolj; domačih jabolk in hrušk, tudi sliv, od zelenjave je dovolj buč in bučk, solat vseh vrst, zelja, ohrovta, cvetače, brokolija in podobno.
Izredno pomembna je tudi telesna vadba, vsaj pol ure vsak dan. Za tiste, ki se spopadajo s preveliko telesno težo, je treba čas za telovadbo podaljšati. Če ne gre drugače, si omislimo dnevne sprehode. Vztrajnost se bo kmalu obrestovala. Seveda zdravniki posebej odsvetujejo alkohol in cigarete.
Kljub vsem tem ukrepom imajo nekateri ljudje še vedno preveč holesterola in tem bo zdravnik predpisal zdravila. Najbolj znana in množično uporabljana zdravila so statini. Pri nekaterih bolje učinkujejo eni, pri drugih drugi. Pomembno je, da zdravnikova navodila dosledno upoštevamo in da zdravila redno uživamo. Tudi narava vsebuje nekaj statinov, s katerimi si lahko pomagamo znižati vsebnost LDL-holesterola v krvi. Med znanimi statini je vitamin C. Nutricisti omenjajo tudi encim Q 10 in priporočajo Montignacovo dieto z živili z nižjim glikemičnim indeksom. Kot statin deluje tudi soja, v zadnjem času pa je znana tudi posebna snov polikosinol, ki jo pridobivajo iz trsnega sladkorja. Velja pa opozoriti: če vam je zdravnik predpisal zdravila, jih je treba redno uživati. Z naravnimi zdravili si lahko samo dodatno pomagamo ali poskrbimo za preprečevanje ateroskleroze. Redno jemanje zdravil je pomembno, ker gre za tih bolezenski proces, ki ga bolnik ne čuti s kakšnimi posebnimi znaki. Ko pa se pokažejo posledice, je zdravljenje dolgotrajno in zahtevno. Pomembno je tudi, da bolniki hodijo na redne preglede vsebnosti holesterola v krvi. Prepričati se je namreč treba, ali je holesterol z zdravili dovolj znižan ali pa bo moral zdravnik predpisati drugo zdravilo oziroma večji odmerek.