Zgodbe

Orgazmični porod

Jana
24. 11. 2009, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekatere ženske so ob porodu doživele »navaden« orgazem, druge pa govorijo celo o orgazmu vseh orgazmov.

Verjetno večini od nas še nikoli ni prišlo na misel, da je pri rojevanju mogoče doživeti orgazem. Tako iz lastnih izkušenj kot iz filmov in pripovedovanj se nam ob tej močni, predvsem pa boleči izkušnji ženske, ki je rodila, porajajo v mislih kriki bolečine in ne užitka, poleg tega pa zveni orgazmični porod tudi nekoliko incestno. »Pa saj ne moreš doživeti orgazma s svojim otrokom,« me je zgroženo opozorila kolegica, mama dveh otrok, ko je beseda nanesla na to temo. A če verjamete ali ne, vsi skupaj živimo v zmoti! Obstajajo namreč ženske, ki so sposobne porod doživeti zelo seksualno, tako zelo, da biblično zaukazano trpljenje spremenijo v čisti užitek.

Nedavno smo bili tudi v Sloveniji priče odkrivanju poslednje velike skrivnosti sveta, orgazmičnemu porodu. Porod namreč ni zgolj medicinsko doživetje, ampak je lahko tudi zelo seksualno. Tako zagotavlja enajst Američank, ki so rodile pred kamero, in strokovnjaki – ginekologi in porodničarji, zagovorniki naravnega rojevanja v filmu Orgazmični porod, ki ga je v Slovenijo pripeljalo Združenje Naravni začetki, organizacija za informiranje, svobodno izbiro in podporo pri nosečnosti, porodu in starševstvu.
Film s tako izzivalnim naslovom je že zaradi dejstva, da je dokumentaren, zelo močno doživetje in čisto nasprotje doslej medijsko prikazovanemu travmatičnemu rojevanju v porodnišnicah, ko ženske tulijo, kri brizga, navzoči očetje pa v paniki izgubljajo zavest. Orgazmični porod je duhovno doživetje rojevajoče ženske in njenega partnerja, čofotanje med popadki v džakuziju, veliko nežnosti in poljubov, masiranje, sproščujoča glasba in vzdihi ugodja. Amber Hartnell s Havajev, ki je s svojim v filmu prikazanim orgazmom med rojevanjem svojega sina v džakuziju postala prava medijska zvezda, je orgazem zelo presenetil: »Nisem ga pričakovala, a kar naenkrat se je začela ekstaza širiti po mojem telesu. Bilo je zelo silovito in čutila sem, kako me zvija po vsem telesu, jaz pa sem se kar jokala in smejala.«

Vsaka lahko doživi orgazem
O filmu z zelo provokativnima naslovom in vsebino smo se pogovarjali z njegovo avtorico Debro Pascali Bonaro, materjo petih otrok, eno od predsednic mednarodne iniciative MotherBaby Childbirth, nekdanjo članico upravnega odbora DONA International in vodjo izobraževanj za porodne in poporodne pomočnice pri Dona International.
- Kako bi nejevernim  bralkam in bralcem razložili, da je lahko eden od najbolj bolečih dogodkov v življenju ženske tudi najbolj seksualen in celo orgazmičen?
Vsi vemo, da je dojemanje našega telesa zelo povezano s sposobnostjo dvigovanja zavesti ali, kot rečemo, vse je v glavi. Zavestno lahko vplivamo na svoje razpoloženje vedno in povsod. Če bi ženske imele pozitivnejšo podobo o porodu in če bi več vedele o različnih možnostih izbire načina poroda, bi jih še več doživelo orgazmični porod. Tiste ženske, ki se odločijo, da lahko vplivajo na svoje telo in to tudi med porodom, bodo doživljale porod z manj bolečinami in več užitka. Vsekakor gre za seksualno dejanje, saj se pri porodu sproščajo prav enaki hormoni, predvsem hormon ljubezni oksitocin, kot pri orgazmu.

Več v Jani št. 47, 24. 11. 2009

Tekst: TINA HORVAT