Zgodbe

Bor je imel vse možnosti

Miša Čermak
2. 2. 2010, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Da predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, Gordana Kalan Živčec, reče prof. Miru Denišliču, da je škodoval Zdravniški zbornici, ker je s svojo pokončno, strokovno in visoko etično držo odstopil s funkcije predsednika razsodišča druge stopnje, ker je skupščina zbornice omilila ukrep proti zdravnici Kaničevi, je, milo rečeno, čudno.

Da predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, Gordana Kalan Živčec, reče
prof. Miru Denišliču, da je škodoval Zdravniški zbornici, ker je s svojo pokončno, strokovno in visoko etično držo odstopil s funkcije predsednika razsodišča druge stopnje, ker je skupščina zbornice omilila ukrep proti zdravnici Kaničevi, je, milo rečeno, čudno. Zdravnik, ki ga je v štiridesetletni karieri dobro prekalila tudi tujina (med drugim je bil v Nemčiji vodja klinike) in njena visoka etična merila, delujoča v prid človeškega odnosa do bolnika, kljub pritiskom ne sklanja glave: spregovoril je odkrito in umirjeno kljub zavedanju, »da bo zdaj padalo po meni«.

Zakaj ste se odločili, da kot predsednik drugostopenjskega razsodišča Zdravniške zbornice odstopite?
Po tehtnem premisleku sem spoznal, da sklep skupščine Zdravniške zbornice, ki nam nekaj vsiljuje in ki naj bi ga jaz tudi podpisal, zame ni sprejemljiv – ne strokovno ne etično. Svoj umik sem videl kot edino rešitev, s svojim odstopom pa jim tudi omogočam lažjo uresničitev sklepa.
Mislite, da je takšen sklep skupščine, ki je nasproten vašemu poglobljenemu proučevanju primera Nekrep, zadosten in pravilen?
Ves čas sem poudarjal strokovni vidik tega tragičnega dogodka. Natančno smo preštudirali celotno medicinsko dokumentacijo, kolegom sem izsledke v resnični luči skušal predstaviti na skupščini Zdravniške zbornice, toda to mi je bilo onemogočeno. Pomembno se mi je zdelo, da člani skupščine, zdravniki, ki se razumejo na stroko, na forumu razpravljamo o medicinskih vidikih – ne pa samo o pravnih in proceduralnih zmotah. To je nekako tako, kot da bi pravniki razpravljali o medicini. Nujno potrebno bi bilo stvari pojasniti s strokovnega stališča, a nasprotno mnenje skupščinskega sveta je bilo, da stroka in strokovni potek v tem primeru nista pomembna. S tem se seveda nisem mogel strinjati!
Ukrep, ki ste ga izrekli Kaničevi, je bil blag: odvzem licence pomeni zgolj to, da zdravnik dela pod nadzorom drugega zdravnika.
Ukrep je bil blag in vzgojen, ukrep naj ne bi bil kaznovalen, ampak preventiven, in takšen je tudi bil.
Zakaj vam na skupščini zdravniške zbornice ni bilo dovoljeno predstaviti dognanj, do katerih ste prišli skozi študij primera Nekrep?
Skupščinskemu svetu, na katerem so predstavniki vseh slovenskih regij, sem pojasnil ves potek dogodka, toda oni so takoj menili, da o stroki ne bomo razpravljali. Posledica je bila, da člani skupščine niso mogli dobiti strokovnih temeljev tega dogodka. Ne vem pa, kako je potekala skupščina, saj nam navzočnost ni bila dovoljena.
Ste se obrnili na gospo Živčec Kalan in prosili, zahtevali možnost pojasnitve?
Gospa predsednica je rekla, da je skupščina najvišji organ zbornice in da se nihče ne more vtikati v njegovo delovanje. Skupščina je najvišji organ zbornice, sprejeli so sklep, s katerim so omilili naš ukrep zdravnici Kaničevi, a to ne pomeni, da jaz osebno takšen sklep sprejemam in da ga moram podpisati.
Ste imeli podporo vodstva zdravniške zbornice?
Ne, a najvišji organ je skupščina.
In seveda je pomemben svet skupščine, v katerem je tudi zdravnik Kanič, soprog zdravnice Kaničeve?
Da.

 

Več v Jani št.5, 2.2.2010