Zgodbe

Moč kočevske bele jelke

Petra Grujičić
29. 5. 2013, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Težava je v slogu življenja. Naše okolje, normalno delovanje svetovnega trga in nazori so sprti s tem, kar telo še lahko prenese.

»To se štiri milijone let ni spremenilo, vendar se je človek včasih bojeval le pol ure – ali je tekel za hrano ali pred kom bežal –, danes pa živimo v psihičnem, fizičnem in kemičnem stresu. Kako najti ravnovesje v tem okolju?« razmišlja magister farmacije Ante Zalokar, ki je v sodelovanju s fakulteto za farmacijo iz domače, kočevske bele jelke razvil prehransko dopolnilo, ki bi nam pri soočanju z vsakdanjim življenjem lahko bilo v pomoč.

»Vsak stres povzroči hitro izločanje adrenalina. Da ga kompenziraš, potrebuješ kortizol. Ta pa se ustvarja zelooo počasi. Preden ga dobiš v zadostni količini, so metaboliti že naredili škodo. In potem govorimo o oksidativnem stresu in prostih radikalih, ki vplivajo na imunski in endokrini sistem, na mišice ter na možgane,« nadaljuje, prepričan, da moramo ob današnjem slogu življenja prehrani dodajati pripravke iz narave, ker le ustrezna prehrana, vitamini in minerali niso dovolj.

Stres nam pride do živega

On takšnega, kakršnega izkušajo lačni otroci, o katerih posluša in bere, ne pozna, domača pa sta mu športni in poslovni, saj se je v skoraj dveh desetletjih in pol, kolikor jih je preživel v danskem podjetju Novo Nordisk, ki že od nekdaj proizvaja inzulin, iz predstavnika povzpel do direktorja za svoje območje. Delal je od 14 do 16 ur na dan. Prvo leto in pol službovanja na Dunaju je vsak petek zvečer sedel v avto in v domačo Ljubljano prispel ob treh zjutraj, da sta ga hčerka Urša, s katero danes sodeluje, in sin Matija ob petih ali šestih zjutraj že stresala v postelji. V nedeljo zvečer ali v ponedeljek ob štirih zjutraj se je spet vrnil na Dunaj. Milj, ki jih je preletel v letalih, ne šteje.

Takrat ga »rožice« niso kaj prida zanimale, ko pa je za rakom zbolela njegova druga žena, se je začel spraševati, kako bi ji lahko pomagal. Poglobil se je v komplementarno medicino. Za ženo je bilo prepozno, za njegovo novo poslovno pot ne. Ker je zaradi njene bolezni zavrnil karierno napredovanje v Istanbulu, je podjetje odprl pri nas. Ni ga zanimalo zgolj uvažanje prehranskih dopolnil. Z znanjem, ki ga ima, in tistim, ki ga imajo naši strokovnjaki, je hotel proizvajati.


Več preberite v tiskani Jani (št. 22, izid: 28.5.2013).