Zgodbe

Med in mleko?!

Carmen Leban
18. 6. 2013, 19.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mnenja Hrvatov, kaj jim prinaša vstop v Evropsko unijo, katere člani bodo postali 1. julija, so sila mešana. Predvsem starejšim to ni nič kaj všeč.

Mlajši pa v tem vidijo veliko priložnost. Kaj pa bo to prineslo nam, Slovencem, ki bomo tudi letos množično letovali na Hrvaškem? Deloma prost pretok blaga in cenejše telefoniranje, medtem ko se kolone na mejah ne bodo bistveno zmanjšale, saj policisti za zdaj tam ostajajo.

Ne samo Hrvatje, tudi številni Slovenci od vstopa sosedov v Evropsko unijo pričakujemo preveč. Še policisti ostajajo na mejnih prehodih, na prvi pogled se torej prihodnji mesec ne bo spremenilo nič. O delu policistov na mejah v prihodnosti nam je Andrej Rant iz PU Maribor povedal takole: »Res je, da  se zunanja meja EU z vstopom Hrvaške prenaša na južno hrvaško mejo s Srbijo, vendar pa zunanja schengenska meja ostaja pri nas. Gibanje ljudi ob meji oziroma čez njo se v ničemer ne spremeni, edina razlika je, da na mejah ne bo več carinskih kontrol in odvečnih vprašanj.« Pozneje pa načrtujejo skupno kontrolo slovenskih in hrvaških policistov.

Policisti bodo strogi do ljudi, ki živijo ob meji, je vse pogosteje slišati. »Povedati moram, da morajo policisti izvajati schengenske standarde, saj se je Slovenija k temu zavezala do vseh članic EU in potemtakem moramo slovenski policisti skrbeti za varnost vseh državljanov EU. Je pa res, da se policisti trudijo, da bi čim manj obremenjevali domačine ob meji. Težav ne bo, če bodo sodelovali in dosledno upoštevali predpisana pravila,« je še povedal Rant.

Cariniki se umikajo, ne pa tudi omejitve

»Na vseh mejnih prehodih s Hrvaško, razen  na treh, kjer se bo opravljalo uvozno izvozno carinjenje blaga, se cariniki s 1. julijem umikajo. To pa še ne pomeni, da bo pretok blaga prost, saj bo veljal podoben režim, kot velja zdaj z Avstrijo. Omejitve ostajajo pri trošarinskih izdelkih, kot so cigarete, alkohol in gorivo. Tako bo v skladu z evropsko zakonodajo posameznik ob prestopu meje lahko s seboj imel do 800 cigaret, 400 cigarilosov, 200 cigar, 1 kg  na drobno rezanega tobaka, 10 litrov žganja, 90 litrov vina in 110 litrov piva. Goriva pa le, kolikor ga gre v rezervoar vozila. Če bodo količine večje, bo treba izvesti celoten trošarinski postopek, ki pa je precej zapleten in primernejši za podjetja. Povsem prost pa bo prevoz grozdja, živine in škropiv, a se bo moral opravljati izključno čez mejne prehode. Cariniki se bodo z mejnih prehodov umaknili v notranjost države, kjer se bo nadzor, ki ga v manjšem obsegu že opravljajo, še poostril. Na terenu bo več mobilnih enot, v njih bo zaposlenih okoli 160 carinikov, ki bodo opravljali nadzor 24 ur dnevno, največ na avtocestah, pa tudi drugod in seveda na najbolj kritičnih točkah. Sicer pa bo carinska uprava izvajala tudi izvršbe in s tem prezaposlila višek zaposlenih na mejnih prehodih. Gre za izvršbe policijskih glob, sodišč in za ZPIZ. Bodo pa mobilne carinske enote največ pozornosti namenjale kontroli goriva. Kazen za uporabo nedovoljenega goriva znaša 400 evrov, obvezno čiščenje rezervoarja, poleg tega takšna goriva povzročajo motnje in okvare na motorju. Sicer pa vas lahko carinska mobilna enota legitimira, kontrolira vinjete in pregleda blago, ki ga prevažate v avtomobilu, lahko pa opravi tudi oseben pregled,« je povedal pomočnik Carinskega urada Maribor Andrej Dobaj.

Na Hrvaškem bomo ceneje telefonirali

Marsikaterega Slovenca, ki bo letos dopustoval ob Jadranu, po prihodu domov ne bo več bolela glava zaradi visokega telefonskega računa, saj bo veljala enotna tarifa za telefonske klice, ki je že uveljavljena v državah članicah EU (minuta odhodnega klica je 29 centov, prejeti klici so 8 centov, SMS 9 centov).  Bo pa moč odslej na Hrvaškem kupovati po mili volji, saj nikogar ne bo zanimalo, za koliko in kaj ste kupili, niti koliko denarja imate pri sebi, ko prestopate mejo. Slabša novica pa je gotovo, da za izdelke, kupljene na Hrvaškem, ne bo več vračila DDV. Ta zakonodaja sicer bolj skrbi slovenske kot hrvaške trgovce, saj bodo slovenske trgovine za naše južne sosede manj zanimive.


Več preberite v tiskani Jani (št. 25, izid: 18.6.2013).