Zgodbe

Skupaj gre laže

Miša Čermak
2. 7. 2013, 10.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Arboretumu se je zbralo približno tisoč popolnih žensk: mlade in stare, vitke, bolj okrogle (in najmlajše) so si vzele dan zase!

»V sto dnevih smo spremenili na tisoče življenj!« je le eno od sporočil ekipe Savine Atai, ki je po socialnem omrežju učila ženske (in sodeč po odmevih tudi moške) o času, ki ga je treba nameniti sebi in ljubezni do sebe. Vse tehnike in pripomočki, od joge obraza, uporabe super živil, zdravega prehranjevanja in kuhanja do temeljev intimnosti, taoizma telovadbe in pomlajevanja, so namreč nekaj več na poti zavedanja, da je treba vstati s kavča, si vzeti čas in narediti nekaj zase. Dvaintrideset tisoč žensk, ki so z njenimi navodili po spletu telovadile, se pomlajevale in se prehranjevale drugače, je, tako pravijo v ekipi akcije, doseglo osupljive rezultate. No, v Arboretumu se je zbralo približno tisoč popolnih žensk: mlade in stare, vitke, bolj okrogle (in najmlajše) so si vzele dan zase!

1000 žensk na telovadnih blazinah

»Namen žensk je, da smo zdravilo druga drugi, vzor in zaveznice. Skupaj zmoremo vse!« Tako je Savina pozivala ženske k akciji, tudi k druženju v Volčjem potoku in hkrati napovedala boj proti belemu strupu, sladkorju – prepričevala, seveda z argumenti, ki jih poznamo, bo tudi vrtce in šole! A vse se je začelo z akcijo Sto dni za popolno žensko in,  zagotavljajo udeleženke in organizatorke, spremenilo življenje mnogim ženskam. Nadaljevalo se je v Arboretumu, tam se je popolni dan začel ob desetih zjutraj: znanje je bilo povezano v množico delavnic, ki so v vročem in žgočem dnevu izmenjaje bile pod šotori. Pot do najlepšega travnika, kot je napovedala Savina, je bila označena z rožnatimi balončki: še prej se je bilo seveda treba prijaviti, plačati trideset evrov in se že ob vhodu ločiti od prvega kupončka na vstopnici – zanj so udeleženke dobile reklamno torbo. No, na travniku pa – najlepši prizor: mlado in staro na podlogah, na odru Savina (face force joga) s pomočnico, prav vse na travniku pa je telovadilo, aktiviralo križnico, pozneje odpiralo pljuča oziroma ramenski obroč, da je srce lahko objela energija, in sploh skrbelo za dober pretok in kroženje energije! Kljub vročini in žgočemu soncu precej prizadevno, res pa je, da so si utrujene popolne ženske ob prostem dnevu privoščile tudi klepet, počitek v senci ali dremež v senci mogočnih dreves.

Vse za vsakogar

No, ni bilo mogoče preveriti vseh enainštirideset delavnic, toda poslušali smo predavanja na temo super živil (uporabljajmo po pameti in znanju, vsako ne mara vsakogar), ravnovesja hormonov, zdrave prehrane (nič sladkorja, pomembno je uživati dobre maščobe, ker dajejo energijo), se naučili narediti smuti in zdravo presno sladico ter pokusili sladoled iz zamrznjenega sadja in banan. Bile so tudi: terapevtske tehnike razstrupljanja petih organov, šola joge obraza, branje diagnostike obraza (vse te informacije najdete na spletu), hodeča meditacija, ki je bila malce skrita in je nismo našli, tai či, na srečo v senci, in joga. Otroci so se zabavali na igralih in oblikovali balone v živalce. No, k sreči so bili za zaščito pred soncem, dežjem in za najvztrajnejše, ki so čakale na večerni prihod kitajskega mojstra You Xuande s svete gore Nan Wudang, na travniku odprti paviljončki oziroma šotori, pod katerimi so bile delavnice in v katerih so udeleženke lahko zaužile deciliter obljubljenega zelenega smutija in pojedle topel obrok, zajemalko riža z zelenjavo, ki sta bila tako kot delavnice zajeta v ceno akcije. 


Več preberite v tiskani Jani (št. 27, izid: 2.7.2013).