Zgodbe

Najbolj nevarne »zveri« v Sloveniji?

Katja Melik
3. 7. 2013, 19.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poletje je vsaj za zdaj bolj naklonjeno klopom kot ljudem. Zato iz dneva v dan raste tudi število tistih, ki imajo z njimi že slabe izkušnje.

Slovenija ima veliko naravnih zakladov in eden izmed njih so tudi gozdovi. Takšni, kot jih v večini držav lahko vidite le v zaščitenih nacionalnih parkih. Takšni gozdovi so polni energije, lepot, užitnih rastlin … Bilo bi pravljično, če ne bi kot čuvaji gozda nastopali klopi.

Prav ste prebrali. Najbolj nevarna »pošast« slovenskih gozdov niso medvedi, volkovi ali divji pujsi … Ti vsako leto poškodujejo le peščico ljudi. V enakem času pa klopi dodobra zagrenijo življenje tri do šest tisoč ljudem, ki zbolijo za boreliozo, in od 250 do 300, pri katerih sprožijo klopni meningitis.

To so uradne številke. Neuradne, posebej ko gre za borelijo, pa so po oceni društva še nekajkrat večje, ker je borelioza bolezen s tisočerimi obrazi in je zato zelo pogosto napačno diagnosticirana pod drugimi imeni.

»Ruska ruleta« s klopi. Verjetno vsakogar zanima, kakšna je verjetnost, da vas klop okuži. Na žalost slovenska statistika ni nič kaj spodbudna. Ocenjujejo, da je z borelijo okužen skoraj vsak drugi klop (različni viri navajajo od 41–60 odstotkov), z virusom, ki naj bi povzročal klopni meningoencefalitis, pa je (odvisno od regije) okuženih okrog pol odstotka do odstotek vseh pregledanih klopov. Okuženost klopov z bakterijami, ki lahko sprožijo erhiliozo, je od 1- do 10-odstotna.

Bolje preprečiti kot zdraviti. Za preprečitev klopnega meningitisa stroka priporoča cepivo. To naj bi bilo 99-odstotno učinkovito. Na žalost mnogi, ki so cepljeni proti meningitisu, pozabljajo, da jih to cepivo čisto nič ne varuje pred borelijo ali erhiliozo. Zato, četudi ste cepljeni, veljajo enaki previdnostni ukrepi.

Pred klopi vas bo najbolj obvarovalo sonce. Klopi ne prenašajo suhosti in vročine, zato se držijo sence in vlage. Pomembno je vedeti, da klopi sonce zaznavajo kot valovanje. Zato jih odbija vse, kar ima sončno valovanje. Valovanje oddaja tudi človek. Zato ni vseeno, kakšnega razpoloženja smo. Če nas skrbi, ali bomo naleteli na klopa, ga bomo dobesedno priklicali. Tisti temačni, depresivni, bolni in žalostni so za klope pravi magnet. Pojdite v gozd kot kekec. V eni roki imejte sonce, v drugi zlat nasmeh. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki so dobre volje, valovanje, ki klope odganja.

Tudi vonjave niso drugega kot valovanja. Vonjave, ki oddajajo zelo visoko valovno dolžino, klopom ne dišijo. Temu valovanju se najbolj približajo eterična olja z limonasto aromo (limonska trava, citrusi) ali eterična olja iglavcev in evkaliptusa. Zato veliko naravnih repelentov izdelujejo iz teh rastlin. 


Več preberite v tiskani Jani (št. 27, izid: 2.7.2013).