Nasveti

Kraljeve kozice iz zakladnice Radoševih receptov

Lara Jelen
16. 6. 2024, 08.00
Deli članek:

Čar potovanj je tudi kulinarika, ki jo tam spoznamo. To še kako dobro ve ljubiteljski kuhar Radoš Skrt, ki je lani pri založbi Didakta izdal že svojo tretjo kuharico Okusno³. V njej se skriva pravo bogastvo okusov. Ups, hočemo reči, receptov. Predstavljamo nekaj posebej mamljivih.

Osebni arhiv Radoša Skrta
Kraljeve kozice

Kraljeve kozice v česnovi omaki

Nad to specialiteto se je moški del Radošove družine navdušil v Bilbau, kjer so jim kraljeve kozice v česnovi omaki (gambas al ajillo) ponudili v enem izmed barov. »Sladka aroma kozic in česna se odlično poda k bogatemu okusu šerija, ki skupaj z oljčnim oljem in maslom ustvari odlično omako za pomakanje popečenega kruha,« pravi Radoš.

Sestavine

500 g repkov kraljevih kozic oz. 400 g olupljenih repkov
sol, poper
1 žlička dimljene paprike
1 čili
6 strokov česna
0,5 dl oljčnega olja
1 dl šerija ali drugega sladkega vina
30 g masla
peteršilj
1 bageta

Priprava

1. Repkom odstranimo lupino. S papirnato brisačo jih narahlo pobrišemo in osušimo. Rahlo jih solimo ter začinimo s poprom in dimljeno papriko.

2. Čili po dolžini razpolovimo, mu z noževo konico odstranimo semena, nato pa ga na drobno sesekljamo. Olupimo česen in ga narežemo na tanke lističe.

3. V ponvi segrejemo olje. Dodamo česen in čili ter vse skupaj pražimo na srednji temperaturi.

4. Ko česen rahlo porumeni (ne sme porjaveti), v ponev dodamo olupljene repke kraljevih kozic. Povišamo temperaturo in repke popečemo z obeh strani (po dobro minuto na vsaki strani).

5. Prilijemo vino. Ko polovica vina izpari, odstavimo posodo. Vmešamo maslo in sesekljan peteršilj. Postrežemo s popečenim kruhom.

RADOŠEV NAMIG

Če kupimo repke kozic v lupini, moramo to odstraniti. Svetujem vam, da jih ne zavržete, temveč jih v izdatni količini oljčnega olja počasi popečete skupaj z na grobo narezanim česnom. Vse skupaj precedite in dobili boste aromatizirano olje, ki ga lahko uporabite v opisanem receptu.

Še več Radoševih okusnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 24, 11. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!