Nasveti

Pazite se 'slepih potnikov': Novi virusi na zelenjadnicah

Miša Pušenjak
16. 6. 2024, 05.00
Deli članek:

Opozarjam vas, da se je v zadnjih letih pojavilo kar nekaj velikih težav tudi na vaši najljubši zelenjadnici, to so novi virusi. Za zdaj jih v zemlji naših njiv in rastlinjakov še niso našli, a vseeno vas prosim, da iz tujine ne prinašate k nam semena nepreverjenih dobaviteljev, sploh pa ne ljubiteljev. Najbolj me skrbi čili, ki je postal zelo priljubljen in ljudje so postali zbiratelji. Pazite se »slepih potnikov«! Tekst in foto: MIŠA PUŠENJAK

shutterstock
Zelenjadnice na vrtu

Nabavljanje semena od vsepovsod, tudi od drugih ljubiteljev in na nepreverjenih spletnih straneh, je lahko sila tvegano početje, če imate radi svoj vrt. Opozarjam vas, da so paprike (med njimi čili) v bližnjem sorodstvu s paradižnikom, zato so skoraj vse bolezni možne tudi na tej najbolj priljubljeni zelenjadnici. Po Evropi zdaj kroži kar nekaj nevarnih virov, zaradi katerih nasad odmre. Za stare bolezni in tudi škodljivce pa ima narava odgovore.

Nekatere so koristne

Ne boste verjeli, čeprav bakterije, glive, tudi viruse in nematode poznamo kot škodljive, je med njimi veliko koristnih. V naravi vedno obstaja ravnotežje, samo narava mora svojega nasprotnika poznati. Potem tudi sama pomaga svojim prebivalcem. Na srečo zna človek to pomoč izkoristiti. 
V naravi je veliko koristnih žuželk, ki ob normalnem razvoju škodljivcev znajo vzpostaviti ravnotežje, da nam ne povzročajo več škode. Njihov simbol je pikapolonica, vendar pri tem opravilu ni osamljena. Že dolgo jih lahko pridelovalci vrtnin v svetu tudi kupijo in namerno naselijo v svojih nasadih. Pridelave zelenjave v rastlinjakih brez njih si v EU sploh ne znamo več predstavljati. Žal so ljubiteljskim vrtnarjem te žuželke še nedostopne.
Veliko manj pa je znano, da lahko v boju z nekaterimi boleznimi uporabimo njim sovražne mikroorganizme – glive, bakterije, tudi viruse in nematode. Na policah trgovin jih imamo pod različnimi trgovskimi imeni na razpolago že kar nekaj let. Najdlje poznamo bakterijo Bacillusthurigensis, ki je zelo učinkovita proti gosenicam številnih metuljev. Verjetno je bil to prvi mikroorganizem, ki ga je človek množično razmnožil in uporabljal za varstvo rastlin. Kar dva pripravka sta na razpolago na policah trgovin, zato gosenice ne smejo biti več glavni sovražnik na rastlinah.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 24, 11. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!