Nasveti

Zelena lekarna: Pomladno sadje

Sonja Grizila
17. 6. 2024, 07.00
Deli članek:

Preverite, kakšne koristi za zdravje prinašajo breskve, marelice in murve.

Dreamstime
breskve

 Breskve

        S svežimi breskvami si bomo prečistili črevesje in posledično ves organizem. Priporočljive so, če imamo obolelo črevesje – po dva sadeža pojemo pred  glavnimi obroki, ki naj bodo lahki. Če hočemo, da nam ob tem bolje delujejo tudi želodec, jetra in pljuča, pijmo zraven še čaj iz breskvinih listov: pest listov prelijemo s četrt lita kropa in pustimo deset minut. Seveda naj bodo sadeži in listje neškropljeni.

        Iz zrelih breskev si naredimo obrazno masko, tako da jih olupimo, stečkamo z vilicami, prelijemo z malo mleka, premešamo in pustimo en dan v hladilniku. Namažemo na očiščen obraz in pustimo eno uro.

Marelice

       Imajo podobne lastnosti kot breskve, jemo jih torej, če imamo težave z želodcem in črevesjem. Gliste preženemo tako, da dajemo otroku pred obroki jedro mareličnih koščic. Kislost organizma bomo zmanjšali, če bomo jedli suhe marelice. Marelice so dobro zdravilo za slabokrvnost, vendar jim moramo redno jesti – seveda največ sveže, pa tudi v kompotih in sokovih.

         Pa še učinkovita maska za suho kožo: olupljene marelice zmečkamo z vilicami, dodamo med, premešamo in damo na obraz za pol ure. Ponavljamo na pet dni.

Murve

      Imajo nizek glikemični indeks in jih lahko malo več pojedo tudi diabetiki. Urejajo prebavo, odvajajo vodo iz telesa, znižujejo holesterol, dobro učinkujejo na srce in ožilje ter podpirajo imunski sistem.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!