Nasveti

Teden viroze in dva meseca kašljanja

T. N. S.
1. 3. 2024, 03.00
Deli članek:

Se vam je kdaj zgodilo, da ste virozo že zdavnaj preboleli, kašelj pa vas je mučil še tedne po njej? Pred nekaj tedni objavljena raziskava odkriva, da je to precej pogosto. Avtorji članka iz glasila Kanadskega zdravniškega združenja (Canadian Medical Association Journal) navajajo, da kar od 11 do 25 odstotkov odraslih izkusi postinfekcijski kašelj po okužbi dihal. Ta se lahko vleče od treh tednov pa vse do dva meseca.

Shutterstock
Poinfekcijski kašelj, imenovan tudi postvirusni kašelj.

Poinfekcijski kašelj, imenovan tudi postvirusni kašelj, se lahko pojavi po okužbi dihalnih poti, ki jih povzroča virus, kot je prehlad. Pri tem se lahko po vsem dihalnem sistemu razširi vnetje – od nosu, grla in glasilk do pljuč. To vnetje vodi v otekanje dihalnih poti ter povečano občutljivost pljučnih mešičkov in obilnejše izločanje sluzi, ki se hkrati manj čisti iz pljuč. Vse skupaj pa ima za posledico postinfekcijski kašelj.

Kako vedeti, ali je kaj resnejšega

Kašelj, ki je že sam po sebi nadležen, je po pandemiji covida 19 bil še dodatno stigmatiziran. Če nam že prej ni bilo prijetno, da kdo v naši bližini zakašlja, je to po novem razlog za ogorčene poglede od strani – češ, kaj delaš med ljudmi, če si pa kužen! A noben zdravnik ne bo predpisal nekajtedenske bolniške zaradi pokašljevanja, še posebej ker postinfekcijski kašelj ne pomeni tveganja, da bi koga okužili, pa tudi za nas ni zares škodljiv, čeprav je nadležen in moteč. Za zdravljenje niso potrebni antibiotiki, pomagamo si lahko z zdravili brez recepta. Zdravniki priporočajo sirupe proti kašlju, steroidne kapljice za nos in po potrebi pastile za grlo. Škodila ne bosta tudi žlička medu v čaju in vse, kar pomaga k močnejšemu imunskemu sistemu – če vas draži suh zrak, pa inhaliranje in vlažilnik zraka. A tudi brez vseh zdravil bo kašelj minil.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 9., 27. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!