Nasveti

Svinjski zrezki v kremni višnjevi omaki

Lara Jelen
30. 11. 2023, 03.30
Deli članek:

To jed sem jedla pred dobrim desetletjem, le da je bila takrat pripravljena z merjascem. A mi je ostala v prijetnem spominu, zato sem si shranila recept in nedavno preizkusila različico kar s svinjino. Ko bom naslednjič želela goste presenetiti s čim posebnim in nepozabnim, jim bom zagotovo pripravila prav to.

Shutterstock
Svinjski zrezki v kremni višnjevi omaki

Sestavine za 2–3 osebe

600 g svinjskega mesa (pleče)

timijan

3 žlice oljčnega olja

malo masla

sol in poper

2 ščepca cimeta

skodelica (200 ml) višenj (lahko iz kompota)

400–500 ml smetane za kuhanje

Priprava

1. Meso narežemo na tanke zrezke, po potrebi jih rahlo potolčemo ter začinimo s soljo in mletim poprom.
2. V ponvi segrejemo olje in zrezke na obeh straneh popečemo, da se rahlo zlato zapečejo. Nato jih prestavimo na eno stran ponve, da lahko vanjo dodamo kocko masla. Ko se maslo raztopi, zrezke spet razporedimo po ponvi in še malo popečemo na obeh straneh.
3. Višnje iz kompota dobro odcedimo, zrezke spet pomaknemo na eno stran ponve, višnje pa stresemo v drugi del, jim dodamo poper in cimet ter nekoliko povremo.
4. Zrezke še enkrat razporedimo po ponvi, jih premešamo z višnjami, vse skupaj začinimo s timijanom in prilijemo smetano za kuhanje. Jed pokrijemo s pokrovko in naj nežno brbota 5 minut. Postrežemo s kruhovimi cmoki ali skutnimi svaljki.

NAMIG

Tole je odlična ideja za praznično kosilo ali večerjo. Namesto svinjine lahko uporabite divjačinsko meso.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 48, 28. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!