Nasveti

Recept na preizkušnji: Salzburški žličniki

Biba Jamnik Vidic
25. 11. 2023, 05.00
Deli članek:

Bila je prva deževna nedelja letošnje jeseni, ko mi je na misel prišla puhasta avstrijska sladica.

Shutterstock
Salzburški žličniki

Recept za sladico, ki jo je sila lahko narediti, pa vendar vam težko uspe, sem našla v kuharski knjigi Rolanda Gööcka Sto in enkrat dober tek. Avtor v uvodu zapiše: »Kdor ne mara salzburških žličnikov, nima daru, da bi postal Avstrijec, pravijo v Salzburgu. In kdor jih ne zna speči, nima daru, da bi bil gospodinja. Pečenje žličnikov je res prava umetnost. To bo priznal vsak, ki se je lotil tega dela z najboljšo voljo, a so se mu izcimili samo cmokasti cvrtnjaki. Glavna sestavina žličnikov je zrak, oblečen v nežno ogrodje iz sladkorja, jajc in čisto malo moke. To ogrodje pa se sesuje, če z njim napačno ravnamo. Premajhna vročina v pečici ali najmanjši prepih sta dovolj, da se nam žličniki sesedejo. Zato dosledno upoštevajte recept in bodite nadvse previdni.«

Ker mi že večkrat niso uspeli, sem bila tokrat res zelo pazljiva. Tako v kuhinji kot v jedilnici ni bilo nobenega prepiha. Ko sem jih po 10 minutah vzela iz pečice, so bili že na prvi pogled rahli. V ustih so se kar raztopili. Splača se potruditi zanje, tudi večkrat!

ZANIMIVOST
Znameniti žličniki, poroča Gööck, so najverjetneje nastali na začetku 17. stoletja, ko je v Salzburgu gospodaril nadškof Dietrich Raitenau, ki je ljubil moč, blišč in zapeljive sladice.

Sestavine  

·         4 beljaki

·         50 g mletega sladkorja

·         1 zavitek vaniljevega sladkorja

·         3 rumenjaki

·         20 g moke

·         40 g masla

Priprava

1. Beljake stepemo v sneg, dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter na rahlo premešamo. Odvzamemo 3 velike žlice snega, ga pomešamo z rumenjaki in zmes dodamo beljakovemu snegu. Na zmes nasujemo moko in sestavine previdno premešamo. V ognjevarni posodi raztopimo maslo, nanj z žlico previdno nalagamo žličnike.

2. Žličnike pečemo od 8 do 10 minut v vnaprej ogreti pečici na 200 °C. Ko dobijo zlato rumeno barvo, jih previdno vzamemo iz pečice.

3. Ponudimo takoj, pri tem pa pazimo, da jih ne ujame prepih ali prevelika sprememba v temperaturi.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 47, 21. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!