Nasveti

Kmalu bomo sadili česen

Miša Pušenjak
28. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

Pripravite prostor za eno najkoristnejših vrtnin.

Shutterstock
Pred nami je nova sezona sajenja česna.

Česen sodi med najkoristnejše vrtnine, saj vsebuje veliko za naše zdravje koristnih snovi. Tipičen vonj in okus mu dajejo žveplene snovi, eterična olja, alilno gorčično olje ter seveda alicin, ki je rastlinski antibiotik. Zato so včasih v Rusiji česnu rekli ruski penicilin, v Egiptu pa so z njim hranili delavce, da so ostajali zdravi. Česen je dokaj preprosto pridelati, če mu daš, kar potrebuje. Ni pa več to vrtnina, ki nima težav.

Česen je muhasta vrtnina

Mnogi bi radi pridelali svoj domači česen. Vendar je treba vedeti, da ne bo uspeval povsod. Ne mara zemljišč, kjer je pH pod 5, slabše bo uspeval tam, kjer je pH pod 5,5, v tleh pa predvsem primanjkuje kalija. Zato je pred odločitvijo za pridelavo na njivah nujno, da najprej naredite analizo tal. Na vrtovih se zelo redko srečujemo s kislo zemljo, na njivah pa ni tako zelo redka.

Česen potrebuje za svoj razvoj veliko sonca in suho, odcedno zemljo. Zato za stabilen, vsakoletni pridelek svetujem pridelavo na dvignjenih gredicah. Tako boste v primeru večjih padavin ali pozimi zastajanja vode zaradi prevelike količine snega lahko zagotovili, da čebulice ne bodo stale v vodi.

Dobro pripravljena zemlja je osnova

Pred nami je nova sezona sajenja česna. Dotlej je sicer še nekaj časa, a nekaj nasvetov ne bo škodilo.

Za sajenje česna je zelo dobro, če površine pripravimo vsaj 14 dni pred sajenjem, saj česen zahteva dobro pripravljeno zemljo. Na tak način lahko mehansko uničimo tudi prve plevele, ki vzkalijo še pred sajenjem česna. Strokovno temu pravimo slepa setev.

Shutterstock
Česen sodi med najkoristnejše vrtnine, saj vsebuje veliko za naše zdravje koristnih snovi.

Ker potrebuje ves čas rahlo zemljo, si zagotovimo dovolj prostora za rahljanje tal. Kjer ne sadite na gredice, naj bo med vrstami vsaj 40 cm, v vrsti pa 5–8 cm. Globina sajenja jeseni je 8 cm. Pregloboko sajen bo porabil preveč energije za vznik, tudi izkop je otežen, preplitko sajen pa ima lahko težave v primeru dolgotrajno zamrznjene zemlje ali zelo nizkih zimskih temperatur. Se spomnite, da se včasih iz vsakega stroka posebej razvijejo listi? Jaz temu rečem, da je videti kot drobnjak. Ta pojav je posledica poškodb rastnega vršička rastline, najpogosteje zaradi spomladanskih nizkih temperatur. Lahko je tudi posledica napada česnove muhe, a ta se navadno kaže nekoliko drugače.

Datum sajenja se spreminja

Iz starih časov je v naših glavah ostal datum sajenja nekje na začetku oktobra, a vreme se je odtlej dejansko zelo spremenilo, posebej je to vidno v jeseni. Težko sicer natančno določim termin sajenja, a v zadnjih letih se je v celinskem delu Slovenije najbolje obneslo sajenje prezimnih sort česna v prvem tednu novembra, jarih sort pa še teden dni pozneje.

Se boste vprašali, zakaj tako pozno?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!