Nasveti

Recept na preizkušnji: Ajdove palačinke z jajci

S. M.
29. 9. 2023, 04.00
Deli članek:

Nepozaben zajtrk – to je vse, kar je mogoče reči o teh podeželskih palačinkah. Z nekaj preprostimi sestavinami ustvarimo dobroto na krožniku, ajdova moka pa naredi jed še posebej zanimivo.

Shutterstock
Ajdove palačinke z jajci

Zgodilo se je v Prlekiji, na kmetiji prijateljev, ki so se tja umaknili iz ponorelega sveta in počasi obnavljali staro hišo. Že dolgo pričakovano druženje se je sprevrglo v veselico z veliko petja, smeha in lokalnih dobrot. Po dolgi noči so se obiskovalci počasi prebujali v nov dan z različnimi občutki. Eden se je pritožil, da se počuti, kot da ga je zbil sosedov traktor, drugi je omenjal, da mu prav isti traktor vozi po notranjosti lobanje, tretji zaradi traktorja v želodcu ni mogel spati in je bil res videti utrujen …

Vse se je dobro izšlo zaradi zajtrka, ki ga je pripravila izkušena kuharica. Na hitro je zamešala testo za ajdove palačinke, jih obložila z jajci in domačimi orehi ter postregla na pladnju, ki se je grel v pečici. Tako je rešila precej mladih življenj in požela slavo, kot že velikokrat prej. Nasmejano je pripovedovala, kako so včasih v tistih krajih na podoben način pripravljali »zlejvanko«, kmečko jed, ki je na hitro rešila lakoto otrok in odraslih.

Preprost recept je kljub luknjam v spominu ostal pomembna dediščina in izhodišče za sodobnejše različice, ki ga je vredno večkrat obnoviti ter dopolniti s popečeno zelenjavo, siri, orehi, zelišči, skuto ali sladkimi nadevi.

Sestavine

  • 100 g ajdove moke
  • 50 g bele pšenične ostre moke
  • Od 300 do 400 ml vode (odvisno od mok)
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • žlica olja

Nadev:

  • jajca
  • koščki dimljenega lososa
  • orehova jedrca
  • svež peteršilj ali druga zelišča


Priprava

1.     Iz sestavin naredimo testo za palačinke, ki naj, če je to mogoče, stoji kako uro, da se moka napije tekočine. Po potrebi nato primešamo še nekaj žlic vode.   

  

2.     V vroči teflonski ponvi spečemo palačinke in jih zlagamo na krožnik. Nato na maslu ocvremo še toliko jajc na oko, kolikor smo napekli palačink.   

  

3.     Na vsako palačinko položimo ocvrto jajce, robove palačink pa zavihamo navznoter, da dobimo kvadratno obliko, nato jih zložimo na pladenj, ki ga za nekaj minut postavimo v toplo pečico, da se jed ne ohladi.   

  

4.     Palačinke, preden jih postrežemo, obložimo še z drugimi dodatki, kot so koščki slanine, dimljenega lososa ali sira, vse pa okrasimo z orehi in zelišči.   

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 39, 26. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!