Nasveti

Kulinarično slovo od poletja: Še en grižljaj najljubših jedi toplih dni

Lara Jelen
24. 9. 2023, 09.00
Deli članek:

Poletna sezona piknikov in slastne zelenjave z vrta, ki uspeva v toplem vremenu, se počasi zaključuje. Izkoristimo še teh nekaj dni in si še enkrat pripravimo najslastnejše paradižnike, pečene paprike in kos najljubšega mesa z žara. Ah, poletje, ne odhajaj! Foto: PROFIMEDIA

Profimedia
Poletne jedi

Pečene paprike z olivnim oljem

Sestavine

6 večjih mesnatih paprik

2 dl deviškega oljčnega olja

2 stisnjena stroka česna

timijan

poper

sol

Profimedia
Pečene paprike z olivnim oljem

Priprava

1. Papriko narežite na četrtine in pražite na vročem žaru, dokler na njej ne nastanejo črni mehurčki.
2. Pečene paprike dajte v višjo posodo in jih pokapajte z oljem, segretim na 50 °C ter pomešanim s česnom in timijanom.
3. Paprike lahko postrežete še tople ali pa jih pustite počivati ​​do naslednjega dne. Solite tik pred serviranjem. Postrezite s svežim belim kruhom in olivami.

Paradižnik, polnjen s kruhom in baziliko

Sestavine


4 paradižniki

1 dl ekstra deviškega oljčnega olja

2 trši žemljici
1 šopek bazilike

2 stroka česna

sol

beli poper

Profimedia
Paradižnik, polnjen s kruhom in baziliko

Priprava
1. Žemljici narežite na res majhne kocke ali ju na grobo naribajte. Segrejte oljčno olje, dodajte strt česen, prepražite in dodajte žemljici. Zmes premešajte, odstavite, dodajte sesekljano baziliko, rahlo posolite in popoprajte.
2. Paradižnike razpolovite in na obeh straneh popecite na žaru. Položite jih v posodo iz folije in prekrijte z ohlajeno krušno mešanico.
3. Postavite v žar s pokrovom (ali pečico), pokrijte in približno 5 minut pecite na srednji temperaturi. Postrezite.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 38, 19. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!