Nasveti

Zmotna prepričanja o sproščanju

jk
24. 9. 2023, 07.00
Deli članek:

Nekatera naša prepričanja o sproščanju so prav trdovratna, čeprav v resnici sploh ne držijo. Razkrinkajmo jih.

Shutterstock
Ne verjemite vsemu, kar slišite

Delo nas izčrpava, prosti čas pa daje energijo

Zmotno! Mnenje, da je delo slabo, prostočasne dejavnosti pa dobre, je hudo poenostavljeno. Raziskave so pokazale, da gredo mnogi z veseljem na delo, se tam dobro počutijo, celo bolje kot v svojem prostem času. In zakaj si potem vsi tako zelo želimo več prostega časa? Ker mislimo, da delo nekako ni del našega življenja oziroma je od njega odtujeno. Vendar pa več prostega časa ne pomeni nujno več sprostitve – vse je odvisno od tega, kako preživljamo svoj prosti čas in koliko znamo najti sprostitev po svoji lastni meri.

Dogovorjeni termini za snidenja so stresni

Ni nujno. Še posebej ko je dan naporen, nam zmenek s prijatelji lahko dobro dene. Skupno posedanje ob kavi, klepet o vsakdanjih rečeh in odklop – vse to nas prijetno sprošča. Podpora, ki jo črpamo iz svoje mreže socialnih stikov, nas krepi in nam daje energijo. Čisto mimogrede pa ob druženju s prijatelji rešujemo tudi številne vsakodnevne zagate. Izberimo si družbo, ki nam ustreza in nas napolni z energijo.

Naša storilnost je konstantna

Narobe! Brez uravnotežene regeneracije sploh ne moremo dosegati rezultatov. Po večjem telesnem ali mentalnem naporu se raven stresnega hormona tako zviša, da telo potrebuje od 48 do 96 ur, da se očisti, po nekoliko intenzivnejšem delovnem dnevu pa potrebujemo dva dni počitka, da se notranje ravnovesje izravna. Vendar lahko veliko dosežemo tudi z vmesnimi premori. Med delovnim dnem si vzemimo več nekajminutnih odmorov ter v tem času naredimo kaj zase in svoje boljše počutje.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 38, 19. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!