Nasveti

Sveta rastlina: Zanimivosti o kadilni bosveliji

Metka McCully Žigon
9. 1. 2023, 07.30
Deli članek:

Kadilna bosvelija je eno izmed daril Svetih treh kraljev Jezusu ob njegovem rojstvu. Tako pravi Sveto pismo. Poleg zlata in mire, ki je prav tako smola, so prinesli v dar tudi kadilno bosvelijo. To je rastlina vročih in suhih puščavskih krajev.

Shutterstock
Kadilna bosvelija

Največje pridelovalke so Somalija, Jemen, Oman. Domačini jo tam pridelujejo in uporabljajo že tisočletja. Sama to dragoceno smolo naravnost obožujem. O njej sem že pisala pred par leti, a sem od takrat svoje znanje in izkušnje z njo še nadgradila, tako da tale prispevek ni ponavljanje, temveč nadaljevanje prvega članka. Smolo kadilne bosvelije lahko kupite tudi v Sloveniji (jasno, da uvoženo) in ni tako zelo draga. Veliko dražje je njeno eterično olje. Uporabno in koristno pa je eno in drugo.

Uživanje smole kadilne bosvelije. Domačini preprosto vzamejo košček smole in ga žvečijo ter pojedo oziroma se sama stopi v ustih. Tako si pomagajo pri prebavnih težavah, bolečinah v trebuhu, za pomiritev in krepitev imunskega sistema. Sama sem imela dolgo odpor, da bi to poskusila. A je radovednost premagala predsodek, strah in sem bila prijetno presenečena. Ni sicer kot bomboni, a okus ni grozen. Je skoraj nevtralen, košček smole pa presenetljivo mehek in se kar hitro stopi v ustih. Za uživanje uporabljamo najbolj kakovostne koščke, prozorni so in brez primesi. 

Shutterstock
Oljni macerat smole

Vodna raztopina kadilne bosvelije. Smole se navadno topijo v olju, zato me je prav presenetilo, kako dobro se zrnca kadilne bosvelije topijo v vodi. V 1 dcl vode damo 10 g koščkov smole. Malo pomešamo in pustimo par ur, lahko čez noč. Nato spet premešamo. Veliko zrnc se bo stopilo, nastala bo motna dišeča tekočina. Vedno se usede delček nestopljene usedline na dnu. Precedimo skozi gosto cedilo ali tkanino.

Tako nastalo vodno raztopino kadilne bosvelije uporabljamo za:

- pitje pri težavah s prebavili (to delajo domačini)

- za izdelovanje kozmetike (krem, losjonov …)

- kot tonik za kožo – pred nanosom kreme kanemo malo raztopine na kosem vate ter si z njo obrišemo in navlažimo obraz

- razpršilo za telo, stanovanje – damo v razpršilno stekleničko

- vlijemo v vodo za kopel

- Balzam za lase – par žlic te raztopine sem dodala k 1 dcl kisa, dolila liter vode in s tem splaknila lase po umivanju. Čeprav ima kis oster vonj, ta popolnoma izgine, ko so lasje suhi. Vonj kadilne bosvelije pa me je spremljal še vsaj tri dni in me obdal vsakič, ko sem si šla z roko skozi lase. Prav navdušena sem bila.

Shutterstock
Kadilna bosvelija, sveta rastlina

Nočna krema proti gubam. Kadilna bosvelija je znana po svojem ugodnem vplivu na kožo. Poveča njeno elastičnost, povrne mladosten sij, deluje proti gubam in staranju. Priporočajo jo za vse kožne tipe. Pomaga pri kožnih nepravilnostih, aknah, brazgotinah …

Sestavine:

- 10 g smole kadilne bosvelije

- 150 g destilirane vode (lahko uporabite hidrolat vrtnice)

Priprava raztopine: zmešajte, pustite čez noč in precedite skozi krpo. Za kremo odmerite 60 g, kar vam ostane, uporabite kot tonik za kožo ali razpršilo.

Krema – sestavine:

- 60 g raztopine kadilne bosvelije

- 4 g rastlinskega glicerina

- 0,4 g ksantan gumija

- 15g karitejevega masla

- 10 g jojobinega olja (lahko tudi mandljevo ali macerat kadilne bosvelije)

- 5 g olivema 1000 (emulgator)

- 1,2 g geogarda ultra (konzervans)

Priprava: glicerin zmešamo s ksantan gumijem. Vlijemo k raztopini in pomešamo ter dajmo segrevati. Segrejemo na 70 stopinj Celzija. Maščobe in emulgator damo v ustrezno posodo in jih segrejemo v vodni kopeli na 70 stopinj Celzija. Oljno mešanico počasi vlijemo v raztopino in mešamo s paličnim mešalnikom. Ko se začne gostiti in nastane krema, dodamo žličko vitamina E in konzervans. Premešamo ter vlijemo v sterilne kozarčke. 

Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023