Nasveti

Praznični maček

Sonja Grizila
14. 12. 2021, 21.35
Posodobljeno: 17. 12. 2021, 11.05
Deli članek:

regina jana
Celodnevna riževa kura spravi prebavila v red in odplavi iz telesa odvečno vodo.

  Ne bomo sitnarili – za praznike si pač privoščimo vsega preveč, med drugim tudi alkohola. Morda boste celo nazdravili 50. obletnici Jane? Kakorkoli že, velikih silvestrovanj letos ne bo, najverjetneje se bodo posamične skupine znancev družile zunaj, kar je za mačkaste zadeve še posebej nevarno. Če bomo prišli vsak s svojo najljubšo alkoholno pijačo in bodo steklenice potovale od ust do ust, je velika verjetnost, da bodo  posledice opitosti še veliko hujše. Če se družba torej dogovori, da se bo od leta poslovila v kakšnem parku, je zelo pametno namigniti, naj bo pijača usklajena. Na urgenci namreč nimajo časa in volje, da bi množično spirali želodce.    

             Kaj torej storiti, če se ga nalezemo? Blagodejnega spanca ni od nikoder, strop se vrti v eno smer, postelja pa v drugo? Pametno je, če v tako hudem stanju, ki mu bodo skoraj gotovo sledili bruhanje in druge nevšečnosti, nismo sami. To si zapomnimo tudi, če smo sami trezni, kdo drug pa že prav neprijetno natreskan. Veseljačenje se namreč velikokrat prelevi v drame, ki se lahko končajo z resnimi zastrupitvami.

              Kaj pomaga? Namesto da se takoj odpravimo v posteljo, si privoščimo dolg sprehod po svežem zraku, zraven pa po požirkih pijemo vodo. Sprehod je priporočljiv tudi, ko se z mačkom zbudimo in nimamo nikakršnega veselja do življenja. Nekaterim pomaga v takšnem stanju aspirin, drugim svež sadež, prav vsem pa živalsko oglje, ki ga imejmo pri roki ne samo zase, ampak še za koga drugega, ki ga bo krvavo potreben. Pogoltniti moramo vsaj šest, najbolje pa osem tabletk z veliko vode.  Oglje bo vezalo nase strupe v želodcu in kmalu bomo pri sebi.

          S kamiličnim čajem se nikar ne nalivajmo, ker lahko še bolj razdraži želodec. Hrana nam v takšnem stanju sicer ne prija, vseeno pa si skuhajmo riž na vodi, mleka raje ne prilivajmo. Celodnevna riževa kura spravi prebavila v red in odplavi iz telesa odvečno vodo, kar je posebej  pomembno za ljudi, ki imajo previsok krvni tlak.

            Mačka bomo dokaj uspešno pregnali z žlico švedske grenčice, čeprav je v njej 40-odstotni alkohol. V tako majhni količini namreč alkohol s pomočjo zdravilnih zelišč vzpodbudi jetra, da hitreje razstrupijo kri. Pomaga tudi kis kislih kumaric (deciliter), ki mu dodamo pol žličke žganja. Ni prav okusno, je pa koristno.

Revija Jana št. 50, 14.12.2021