Nasveti

Previdno s hormonskimi dodatki

Simona Furlan
4. 10. 2021, 22.39
Posodobljeno: 4. 10. 2021, 22.44
Deli članek:

Slovenski farmacevti so ob letošnjem 17. dnevu slovenskih lekarn, ki ga obeležujejo 26. septembra, ko godujeta zaveznika zdravnikov sv. Kozma in Damijan, posebej izpostavili temo »zdravila in ženske«. Želijo ozavestiti obiskovalke lekarn o pravilni in varni uporabi zdravil ter drugih farmacevtskih izdelkov, saj v želji po izboljšanju počutja in zdravja pogosto segamo po njih tudi precej lahkomiselno oziroma prehitro.

zarja jana
Hormoni, ki so v zdravilih za nadomestno hormonsko zdravljenje, so večinoma sinteznega izvora.

Covid je zlasti ženske postavil pred številne dodatne obremenitve; ko se izčrpnosti zaradi napornega vsakdanjika pridruži še neuravnovešeno divjanje hormonov, si je pač treba nekako pomagati. O načinih, kako lahko to storimo, v naši reviji s pomočjo sogovornikov z različnih področij pišemo pogosto. Tokrat smo se tudi uporabi bioidentičnih hormonov in pa v tem času tolikokrat omenjenega vitamina D pogovarjali z direktorico Dolenjskih lekarn Miroslavo Abazović, mag. farm., spec., viš. pred.  

Se je ob telesnih in duševnih spremembah, ki kažejo na hormonsko neravnovesje, treba nujno posvetovati z zdravnikom ali lahko sami s pomočjo farmacevta v lekarni poiščemo ustrezno pomoč?

Največje telesne in duševne spremembe pri ženski se pojavijo v obdobju pred menopavzo, ki ga imenujemo klimakterij ali perimenopavza. Klinični znaki, ki se pojavijo v klimakteriju, so številni, na primer vročinski oblivi, nočno potenje, nespečnost, spremembe razpoloženja, povečanje telesne mase, redčenje las, suha koža itd. Veliko žensk se odloči za samozdravljenje in poiščejo nasvet lekarniškega farmacevta, kar je v večini primerov ustrezna rešitev. Pri svetovanju pa moramo biti farmacevti pozorni, da ne prezremo hujših težav, kot sta denimo tesnoba in depresija, žensko napotimo k osebnemu zdravniku ali ginekologu tudi v primeru pojava urinske inkontinence, zelo suhe nožnice ali hudih vročinskih oblivov in potenja.

Za nadomestno hormonsko zdravljenje se pogosto uporabljajo sintetični hormoni. Koliko je resnice v opozorilih glede njihovih stranskih učinkov?

Hormoni, ki so v zdravilih za nadomestno hormonsko zdravljenje, so večinoma sinteznega izvora. Učinkovine so na voljo v različnih farmacevtskih oblikah, v tabletah, dermalnih obližih, injekcijah, kar omogoča prilagoditev potrebam posameznega bolnika. Hormoni v telesu že v zelo majhnih količinah povzročajo močne učinke, zato se lahko pri vnašanju od zunaj, se pravi z zdravili, pojavijo tudi neželeni učinki. Zdravnik mora pri predpisovanju zdravila vedno upoštevati razmerje med koristmi in nevarnostmi za bolnika. V primeru hudih klimakteričnih težav, ki ženski močno poslabšajo kakovost življenja, je uvedba nadomestnega hormonskega zdravljenja smiselna.

Več v reviji Zarja Jana, št. 40, 5.10. 2021