Nasveti

Prav posebne marmelade

Marjana Ogorevc Žgalin
10. 9. 2019, 15.10
Deli članek:

Kuhanje sadnih shrankov je zaznamovalo številne generacije. Recepti za okusne marmelade in džeme so prehajali iz roda v rod, saj je bila polna shramba vloženih sadnih in zelenjavnih pripravkov vsaki gospodinji v ponos. Tradicija je z leti malce zbledela in povozil jo je čas, ki ga imamo vedno premalo. A ker se vse vrača, tudi spoznanje, da je domače res najboljše, spet kuhamo, vlagamo in shranjujemo vseh vrst dobrote. Tokrat so na vrsti sadne marmelade v sodobni preobleki, pripravljene v rekordno kratkem času in s sestavinami, ki jih naredijo posebne.

Zarja Jana
Jesenske marmelade

Pripravila: MARJANA OGOREVC ŽGALIN

Foto: Shutterstock, SweetFamily, Diamant  

S hruškami in čokolado

Priprava: 50 minut + čakalni čas

Sestavine: 2 kg hrušk, 500 g želirnega sladkorja 3 : 1, 2 limoni, 1 vaniljev strok, 75 g temne čokolade.

Priprava: Limonama iztisnemo sok. Hruške olupimo, jim odstranimo peške in narežemo na koščke. Potrebujemo jih 1400 g. Zmešamo jih z želirnim sladkorjem in limoninim sokom, dodamo sredico vaniljevega stroka in strok. Premešamo in v pokritem loncu pustimo 3 ure. Medtem čokolado na drobno sesekljamo. Lonec pristavimo na ogenj in med mešanjem zavremo in kuhljamo 4 minute. Odstranimo vaniljev strok in vmešamo čokolado. Še vročo marmelado nalijemo v kozarce, jih tesno zapremo in shranimo na hladnem.

Z jabolki, rozinami in mandlji ...

Več idej in čudovitih receptov v reviji Zarja Jana št. 37, 10.9.2019