Nasveti

Granola ni samo za zajtrk

Marjana Ogorevc Žgalin
31. 1. 2019, 14.41
Posodobljeno: 31. 1. 2019, 14.41
Deli članek:

Včasih smo za zajtrk jedli koruzne kosmiče z mlekom, zdaj tisti, ki sledijo prehranskim trendom, prisegajo na granolo.

Maša Pevc
Granola

»Ko me vprašajo, kaj je to granola, jim povem, da gre za zapečene in zato hrustljave kosmiče,« pravi 31-letna Maša Pevc iz Pirana, ki se je nad tako pripravljenimi kosmiči z dodanimi oreščki, suhim sadjem, začimbami, oljem in sladili navdušila med življenjem v Kanadi.

Granolo, katere osnova so ovseni kosmiči, lahko ješ za zajtrk, kosilo ali večerjo, pa še vmes. Odlična izbira je za tiste, ki se pritožujejo, da nimajo časa za kuhanje, in bi radi zvečer, ko obsedijo pred televizijo, grizljali kaj bolj zdravega od čipsa. Z malce truda, pa res le za ščepec, si jo lahko v večjih količinah pripravimo tudi sami. Recept za domačo granolo je iz rokava stresla naša sogovornica Maša Pevc, ne manjka pa jih niti na spletu in družabnih omrežjih. Če v brskalnik zapišeš besedo granola, zadetkov ne zmanjka.

»Ko sem se po letu dni s sestro vrnila iz Kanade, sem ugotovila, da je ponudba granol pri nas zelo slaba. Večina tistih, ki jih je moč kupiti, vsebuje rozine, nad katerimi nisem niti malo navdušena, pa veliko sladkorja in konzervansov. Povrhu vsega so pakirane v plastično embalažo in malo je veganskih različic. Zato sem se odločila, da začnem granolo zase in za svojo družino peči kar sama,« nam je zaupala Maša, zaprisežena veganka.

Nad njeno granolo so bili navdušeni družinski člani in prijatelji, recepte pa je ves čas izpopolnjevala in ustvarjala nove okuse. To jo je spodbudilo, da je začela razmišljati o prodaji granole, in svoj konjiček spremenila v posel. »Zdaj pripravljam šest okusov granole, ki ne vsebujejo živalskih sestavin ne sladkorja, le agavin in javorjev sirup. Poleg tega skušam tako pri izbiri sestavin kot pakiranju ustvariti čim manj odpadkov. Mašina granola je zato pakirana v steklene kozarce, od vsakega prodanega izdelka pa del sredstev namenim skrbi za živali in ohranjanju okolja.«

Vse več ljudi tudi pri nas že prisega na granolo, ki je najboljša s kravjim oziroma rastlinskim mlekom ali jogurtom. Morda je čas, da si pripravite svojo.