Nasveti

Ali vemo, kaj kupujemo?

(jk)
31. 1. 2019, 14.45
Posodobljeno: 31. 1. 2019, 14.45
Deli članek:

Bodimo ozaveščen kupec. Za to moramo poznati tudi nekaj podrobnosti, ki pa se jih morda ne zavedamo dovolj.

Shutterstock
Kupovanje

Brez ojačevalcev okusa

Ko na embalaži preberemo, da je vsebina »brez ojačevalcev okusa«, radi verjamemo, da bomo kupili izdelek brez umetnih dodatkov. Ampak pozor! Več kot 90 odstotkov takšnih izdelkov vsebuje glutamat – saj veste, tisto začimbo, ki jo poznamo iz kitajskih restavracij in je v kvasovem izvlečku. Če je ta dodan jedem, to seveda ni ojačevalec okusa, temveč zgolj dodatek jedem.

Jagodni jogurt brez – jagod?

Tudi to je mogoče. Prav jagodni jogurt je eden najbolj priljubljenih sadnih jogurtov, kajti, priznajmo, že sliši se okusno. A to ime, jagodni jogurt, si lahko izdelek pridobi kaj zlahka: dovolj je, da vsebuje šest odstotkov sadnega deleža. Na lonček jogurta je to – pol jagode. Namesto sadja dajejo sadnim jogurtom bogat sadni okus dodane arome, ki so sicer lahko tudi naravnega izvora, nemalokrat pa so kar sintetične.

Poreklo

Pakirano meso ima zmeraj na embalaži navedeno poreklo izvora, medtem ko za nepakirano ta zahteva ne velja. Izjema je goveje meso. Velja pa, da mora biti vselej posebej navedeno, če so v mesu kakšni dodatki.

Z zdravjem ni šale

Nekoč se je hrano rado oglaševalo v povezavi z zdravjem – kar vse je bilo lahko »zdravo«! Od leta 2012 veljajo strogi predpisi, ki takih oglaševalskih sloganov ne dovoljujejo, če ne temeljijo na natančnih raziskavah in niso medicinsko potrjeni.

Vino ni za vegane

Vino je seveda iz grozdja, ampak to še ne pomeni, da je neoporečno za vegane. Dodajajo mu snovi živalskega izvora, neke vrste želatino, ki pomaga, da vino ne postane motno. Ker gre za tehnični pripomoček, pridelovalcu te sestavine ni treba navajati kot dodatka vinu, zato zanjo sploh ne vemo. Na tržišču pa se počasi pojavljajo tudi vina, ki jim namesto želatine dodajajo bentonin, mešanico mineralov, ki vinu prav tako zagotavljajo bistrost. Takšna vina so označena kot veganska.