Nasveti

PRILOGA: Varčna in zdrava kuhinja

Sonja Grizila
11. 1. 2016, 22.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tako – praznikov je konec, denarnice so prazne, okrog bokov se je nabralo nekaj odvečne maščobe, mi pa smo najbrž polni dobrih sklepov, kako bomo v novem letu jedli zdravo, kar praviloma pomeni tudi skromno.

Ponujamo vam predvsem recepte iz živil, ki so zdaj na voljo, in če ni zapisano drugače, nahranijo štiri lačne.
Pa še to: nove prehranske smernice nam dopovedujejo, da se je stroka o koristnosti margarine in jedilnega olja motila, zato se nikar ne čudite, ker se v receptih znova cvrejo ocvirki, zaseka, mast in maslo. Ampak ne preveč.
V obširni prilogi vas čakajo recepti za: Praženo zelje, zabeljen fižol, vipavsko joto, musako s polento, enolončnico z ajdovo kašo, solato »od jutra do večera«, repo s smetano, mineštro z bučo in kosmiči, repo s proseno kašo in suhimi slivami, dušeno repo z zaseko, sarmice, riževo solato, mineštro, zloženko z zeljem, rižoto s porom, gobovo rižoto, kari, riževe kroglice, preproste žličnike, kruhove cmoke, krompirjeve štruklje, zdrobove in skutne cmoke, pljučka s krompirjem, goveje ledvice v omaki, puranja jetrca, jetrca s slanino, pljučni pečenjak, bikova jajca, domačo pašteto, snežne kepe, skutne pogačice, oblečena jabolka in rižev narastek
Zarja št. 2, 12. 1. 2016