Nasveti

Naredimo čarovniški klobuk, ogrinjalo in bučo

Maja Remic
22. 10. 2015, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tudi če ne verjamete v ljudska verovanja, si lahko jesensko sivino popestrite z izdelovanjem oblačil in pripomočkov za čarovniško zabavo.

ČAROVNIŠKI KLOBUK BREZ ŠIVANJA

Čarovniški klobuk za noč čarovnic  lahko seveda  izdelamo na različne načine.  Če ga bomo izdelali npr.  za odraslo osebo, bomo uporabili blago, klobučevino ali pa ga naredili s polstenjem volne. Za otroško  zabavo  pa ga lahko naredimo kar iz tršega papirja ali filca, z lepilom.

Potrebujemo: polo tršega črnega papirja, rdeč satenast  trak,  risalni pribor, škarje, lepilo.

Izdelava

- Določimo velikost klobuka, tako da otroku izmerimo obseg glave (v našem primeru 50 cm). Polo papirja prepognemo, odmerimo radij 25 cm in narišemo polkrog. Izrežemo polkrog in ga z močnim lepilom zlepimo v stožec.

- V stožec zarežemo v razmiku 2,5 cm zareze,  visoke 1 cm. Te bomo zavihali, da bomo lahko na stožec zalepili krajec klobuka.

- Krajec naredimo tako, da na polo papirja narišemo najprej notranji krog v velikosti spodnjega dela stožca, in zunanji krog, ki naj bo širši za od 5 do 7 cm, ter ju izrežemo.

- Zarezane dele stožca obrnemo navzven, nanje nanesemo lepilo  in  preko vrha stožca  potisnemo krajec na spodnji del stožca ter s pritiskom  s prsti zlepimo skupaj.

- Krajec klobuka obrobimo z rdečim satenastim trakom, prav tako s trakom  oblepimo  del, kjer se stikata  stožec in krajec. Pri tem  oblikujemo  pentljo ali naredimo kakšen drugačen okrasek.

Kako izdelamo ogrinjalo in pravilno izdolbemo bučo, preberite v reviji Zarja št.18, 20.10.2015.