Nasveti

Gobova omaka s kruhovimi cmoki

Jana
6. 10. 2009, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kruhove cmoke lahko kupimo, še boljši pa so, če jih iz starega belega kruha ali žemelj pripravimo sami.

Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 600 g jurčkov (ali mešanih gob) * 50 g prekajene mesnate slanine (pancete) * 2 žlici masla * 1 šalotka ali majhna čebula * 1 žlica moke * 300 ml sladke smetane * sol * poper * 1 žlica limoninega soka * 8 kruhovih cmokov (gotov izdelek) * peteršilj.

Priprava omake: Gobe očistimo in narežemo na lističe. V ponvi segrejemo maslo in popečemo na kockice narezano slanino. Dodamo olupljeno in na drobno sesekljano šalotko (čebulo) ter jo med mešanjem pražimo, da postane steklasta in se zmehča. Dodamo gobe in jih na močnem ognju ter med mešanjem pražimo 2 minuti. Posipamo z moko, premešamo, nato pa zmanjšamo ogenj, pokrijemo kozico in dušimo jed približno 5 minut. Zalijemo s sladko smetano, premešamo, pustimo, da zavre, in kuhamo na šibkem ognju še nekaj minut. Solimo, popramo in začinimo z limoninim sokom. Po priloženem navodilu skuhamo kruhove cmoke. Na krožnike damo po 2 cmoka. Gobovi omaki primešamo na drobno sesekljan peteršilj in jo ponudimo s cmoki.

Priprava kruhovih cmokov: 2 rumenjaka razžvrkljamo z malo soli in s 125 ml hladnega mleka. Šest starih žemelj narežemo na kockice. V ponvi segrejemo 50 g masla in kruhove kockice zlato opražimo. Pustimo, da se ohladijo, nato jih prelijemo z jajčnim mlekom. Premešamo. Iz 2 beljakov stepemo sneg in ga primešamo kruhovi zmesi. Solimo, popramo in začinimo z muškatovim oreščkom. Pustimo stati 15 minut. Z mokrimi rokami oblikujemo cmoke, vsakega posebej zavijemo v kos alu folije, namazane z maslom. Cmoke v foliji položimo v vrelo vodo in jih v pokriti posodi in na šibkem ognju kuhamo 45 minut. Odvijemo jih in po želji popečemo na maslu. Ponudimo z omako.