Nasveti

Puranove prsi s kostanjevim nadevom

Jana
21. 10. 2009, 12.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nedeljska oziroma že kar praznična jed, h kateri se prilegajo tudi kruhovi cmoki.

Za 4 osebe
Priprava: 40 minut
Pečenje: 90 minut

Sestavine: za nadev: 1 korenček * 1 steblo zelene * 200 g kuhanih, olupljenih kostanjev * 1 šalotka (ali majhna čebula) * 20 g masla * 1 žlica sojine omake * 2,5 žlici javorjevega sirupa ali tekočega medu * sol * poper; * za pečenko: 1 šopek jušne zelenjave * 800 g puranovih prsi (mesarja prosimo, da nam jih odreže v ploščat, enakomerno debel kos za zvito pečenko) * 1 žlica masla * 1 žlica olja * 4 dl perutninske juhe iz kocke * 150 g sladke smetane.

Priprava: Najprej pripravimo nadev. Korenček ostrgamo, vejico steblaste zelene očistimo. Oboje umijemo in zrežemo na drobne kockice. Kostanje na grobo sesekljamo. Šalotko olupimo, sesekljamo in steklasto prepražimo na maslu, da se zmehča. Dodamo korenje, zeleno in kostanje ter nekoliko prepražimo. Primešamo sojino omako in javorjev sirup, solimo in popramo. Zmes damo v visoko posodo in vse skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom. Za pečenko: jušno zelenjavo očistimo in na grobo sesekljamo. Meso oplaknemo, potolčemo med dvema plastema prozorne folije ter z obeh strani natremo z mešanico soli in popra. Meso razgrnemo na delovni deski in namažemo z nadevom, pri tem pa pustimo rob nenamazan. Pečenko zvijemo in povežemo z debelejšo bombažno nitko. Če je ostalo kaj nadeva, ga zmešamo z jušno zelenjavo. V pekaču razgrejemo olje in maslo. Na maščobi močno zapečemo pečenko z vseh strani, da porjavi. Obložimo jo z jušno zelenjavo, v pekač pa prilijemo tudi juho. Pustimo, da vse skupaj zavre. Pekač nato pokrijemo s pokrovom in dušimo jed na štedilniku na srednje močnem ognju 1 uro in 20 minut. Vmes pečenko nekajkrat obrnemo. Pečenko vzamemo iz posode in shranimo na toplem. Omako gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom. Prilijemo smetano in pustimo, da omaka prevre. Po okusu solimo in popramo. Meso narežemo na rezine in ponudimo z omako.

Nasvet: K tej praznični oziroma nedeljski pečenki se prilegajo kruhovi cmoki ali pa skuhamo in ponudimo slan krompir v kosih. Po želji lahko s kostanjevim nadevom polnimo tudi puranove zrezke, ki jih nato zvijemo v rulade in do mehkega dušimo z jušno zelenjavo.