Nasveti

Kostanjev pire s smetano

Jana
26. 10. 2009, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ena od najbolj priljubljenih kostanjevih sladic.

Za 6 oseb
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 60 minut

Sestavine: 800 g kostanja * 3 dl mleka * 1 strok vanilje * 70 g sladkorja * 3 dl sladke smetane za stepanje.

Priprava: Kostanje zarežemo na zaobljeni strani – rez naj bo toliko globok, da nož prereže tudi spodnjo, rjavo kožico. Pristavimo s toliko vode, da so kostanji pokriti, in kuhamo 5 minut oziroma toliko časa, da se lupina nekoliko razpre. Kostanje odcedimo in še vroče olupimo. Odstranimo lupino pa tudi rjavo kožico pod njo. Olupljene kostanje damo v teflonsko kozico. Dodamo 50 g sladkorja, mleko in razprti strok vanilje. Po želji primešamo tudi zvrhano žličko grenkega kakava v prahu. Kozico pokrijemo, pristavimo na štedilnik in kuhamo na zelo šibkem ognju 50 minut oziroma toliko časa, da so kostanji povsem mehki. Počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato jih sesekljamo s paličnim mešalnikom ali pretlačimo v gladko kašo. Če je kaša pregosta, dodamo še malo mleka. Nekaj zmesi damo v stiskalnico za krompirjev pire. Kostanjevo kašo pretlačimo skozi stiskalnico, da padejo na krožnik (ali v skledo) rahle klobasice. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega kostanja. Stepemo sladko smetano in jo osladimo s preostalim sladkorjem. S smetano obložimo kupček kostanjevega pireja v skledi, da nastane rahel, bel kremast kupček. Okrasimo s celimi, olupljenimi kostanji, s kapljicami čokolade, posipamo s kakavom in ponudimo.

Nasvet: Kostanje najlaže lupimo, dokler so še vroči. Ko se ohladijo, težko ločimo rjavo kožico od plodu. Zato jemljemo kuhane kostanje iz vroče vode drugega za drugim in jih sproti lupimo. Ker jih potem tako in tako pretlačimo, ni pomembno, ali ostanejo celi ali ne. Namesto enega kupčka kostanjevega pireja lahko pripravimo sladico tudi tako, da stisnemo kostanjev pire v manjše skodelice. Okrasimo s kupčkom sladke smetane in s kakavom ali čokolado.