Nasveti

FIŽOLOVI ŠTRUKLJI

Jana
22. 10. 2009, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Fižolove štruklje lahko spečemo tudi v pečici.

Priprava:  50 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine za testo:
vlečeno testo * 25 dag moke * 1 jajce * 20 g olja * sol.
Sestavine za nadev: 600 g izluščenega fižola * 2 dl sladke smetane * 10 dag sladkorja * 2–3 jajca *  sol.
Priprava: V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico, v katero ubijemo jajce, dodamo 1,5 dl vode in malo soli. Vse sestavine na hitro vmešamo in ugnetemo v prožno testo. Oblikujemo ga v hlebček, pomažemo z oljem in pustimo počivati pol ure.
Fižol skuhamo do mehkega, odcedimo, pretlačimo in ohladimo do mlačnega. Nato dodamo še sladkor, kislo smetano, jajca in sol, da dobimo mazav nadev.
Testo na pomokani površini razvaljamo in razvlečemo ter namažemo s pripravljenim nadevom. Zvijemo ga v štrukelj in tesno zvijemo v krpo, damo ga v krop in počasi kuhamo 30 minut.

Nasvet: Pripravimo pa jih lahko tudi slane: namesto sladkorja jim dodamo mleti črni poper, nekaj vejic nasekljanega peteršilja in vejico šetraja, namesto sladke pa 10 dag kisle smetane.