Nasveti

Mesne kroglice s smetanovo omako

Jana
23. 10. 2009, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mesni grižljajčki so lahko naša predjed ali pa del hladnega bifeja ob slavnostni priložnosti.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 10 minut

Sestavine: 1 šopek drobnjaka * 1 strok česna * 500 g mešanega mletega mesa * 50 g drobtin * 2 jajci * sojina omaka * poper * olje za pečenje * 100 g goste kisle smetane (mileram) * 1 kumara za solato * sol * poper.

Priprava: Drobnjak narežemo, česen olupimo in stremo. Mleto meso zmešamo z drobnjakom, jajcema, drobtinami in s česnom, da dobimo mesno testo. Pikantno ga solimo, popramo in začinimo s sojino omako. Iz mase oblikujemo 20 kroglic. V veliki ponvi segrejemo olje in pečemo kroglice na srednje močnem ognju približno 6 minut, da z vseh strani porjavijo. Pustimo, da se ohladijo. V vsako kroglico zabodemo zobotrebec, da dobimo grižljajčke, ki jih ponudimo kot del hladnega bifeja. Zložimo jih na pladenj in priložimo kumarično omako: kumaro prerežemo, očistimo semenja in na drobno narežemo ali naribamo. Pomešamo jo s kislo smetano, solimo in popramo.

Nasvet: Enakomerne mesne kroglice najlaže oblikujemo z zajemalko za sladoledne kepice. Potem jih povaljamo med mokrimi dlanmi, pa tudi zajemalko vmes pomakamo v hladno vodo, da se mesno testo ne prijema.