Nasveti

Rak in debelost

M. K.
23. 10. 2009, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Strokovnjaki mislijo, da je pri približno 124.000 na novo zbolelih za rakom v letu 2008 v Evropi vpletena debelost.

Raziskava v zvezi s povezavo med rakom in debelostjo je pokazala, da je zaradi prevelike telesne teže (indeks telesne mase je višji od 25) zbolelo več žensk kot moških, in sicer v državah osrednje Evrope. Poleg Češke, Bolgarije in Latvije je med njimi tudi Slovenija.

Vodja raziskave dr. Andrew Renehan je povedal, da je prav debelost tista, ki pripomore k povečanju števila obolelih, in da se bo to najbrž v naslednjih desetih letih nadaljevalo. Dr. Renehan, ki se ukvarja z raziskovanjem raka (je pa tudi kirurg), je s kolegi iz Nizozemske in Švice ustvaril poseben model, po katerem so ugotavljali, koliko na novo zbolelim za rakom bi lahko pripisali, da je bila to posledica debelosti. Presojali so stanje v 30 evropskih državah. Kot rečeno, se je Slovenija znašla prav vrhu. Ugotovili so, da je v letu 2002 okrog 70.000 ljudi na novo zbolelo za rakom zaradi debelosti oziroma prevelikega indeksa telesne mase od skupno 2,2 milijona na novo zbolelih za rakom.
Deleži zbolelih zaradi debelosti so od države do države različni. Na Danskem, na primer, zaradi debelosti zboli za rakom 2,1 odstotka žensk in 2,4 odstotka moških, na Češkem pa 8,2 odstotka žensk in 3,5 odstotka moških, v Nemčiji za rakom, ki je povezan z debelostjo, zboli 4,8 odstotka žensk in 3,3 odstotka moških. Čeprav podatka za Slovenijo niso povedali, pa se je na tej lestvici naša država znašla zelo visoko, takoj za Češko in Latvijo.
Poudariti velja, da ne gre za neposredno dokazovanje, da je bila debelost vzrok za nastanek raka, temveč da je k nastanku bolezni pripomogla. Tako kot denimo pripomore kajenje in včasih nadomestna hormonska terapija. Raziskovalci so hoteli s statističnimi podatki in na njih temelječih ocenah pokazati, da je debelost lahko precejšnji vzrok, da človek zboli za rakom. Po mnenju dr. Renehana je mogoče, da so omenjene številke nekoliko prenizke, da je torej za rakom, povezanim z debelostjo, zbolelo še več ljudi. Posebno skrb vzbujajoče je bilo povečanje zbolelih (s preveliko telesno maso) za rakom požiralnika v Veliki Britaniji. Strokovnjaki pravijo, da je to posledica več različnih dejavnikov: kajenja, pitja alkoholnih pijač, prevelike teže in želodčnega refluksa. Čeprav se po mnenju raziskovalcev evropske države trudijo, da bi zajezile epidemijo debelosti, jim to preslabo uspeva. Očitno bo treba storiti več. Zdrav način življenja je velikokrat tudi drag način življenja. Zdrava prehrana je danes dražja od malo manj zdrave oziroma predelane ali pa že prej pripravljene. Vse, kar nosi oznako bio ali eko, je večinoma nekajkrat dražje od tistega, kar ni ne prvo ne drugo.