Nasveti

Nadležna okupatorka kandida

Milka Krapež
20. 10. 2009, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kandida je preprost, majhen organizem, gliva kvasovka, ki lahko pri človeku sproži vrsto težav.

Kandida je preprost, majhen organizem, ki lahko naredi človeku veliko težav. Je gliva kvasovka, ki normalno živi v našem telesu, v tako imenovani mikroflori prebavil. Ima veliko podvrst. Najbolj znana je Candida albicans, ki je najpogosteje vzrok za zdravstvene težave. Kandida se namreč začne razmnoževati in postane organizmu sovražna, brž ko ima priložnost za to. Medicina temu pravi »oportunistična okužba«.

Zdrav človekov imunski sistem kandido nadzoruje in ji preprečuje, da bi se začela nenormalno razmnoževati. To pa se zgodi takoj, ko zaradi katerega koli vzroka imunski sistem oslabi; pravimo, da človeku »pade odpornost«. Kandida ima priložnost, da začne rasti oziroma poseljevati večje dele človekovega organizma. Nenormalno razmnoževanje kandide se imenuje kandidaza. »Nadzorniki«, ki skrbijo, da se kandida ne množi pretirano, so črevesne bakterije (na primer acidofilus).
Pogosto so kriva zdravila
Vzrok, zakaj se to zgodi, so pogosto nekatera zdravila, na primer kortikosteroidi, ki jih zdravniki predpisujejo pri nekaterih boleznih kože in tudi pri avtoimunskih boleznih. Podoben vpliv imajo antibiotiki, zdravila za težave, ki jih povzročajo črevesne razjede, pa tudi kontracepcijske tablete in nadomestna hormonska terapija. Vzrok so lahko tudi nekatere bolezni, na primer sladkorna bolezen in zdravljenje raka, okužbe z virusom HIV ali zdravljenje aidsa. Posebej velja opozoriti, da lahko kandidazo povzroči tudi uživanje jedi, ki vsebujejo veliko sladkorja. Kvasovke namreč dobesedno živijo od sladkorja. To je dobro znano, saj sicer iz grozdja ne bi moglo nastajati vino. Naš presnovni sistem hitro spreminja ogljikove hidrate v sladkorje, kar pomeni, da prehrana, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, prav tako spodbuja razmnoževanje kandide.
Veliko zoprnih težav
Kandidaza lahko človeku povzroči celo vrsto težav. Med njimi so najpogostejše glivično obolenje na koži (posebno na nogah), zaprtje, driska, napenjanje, plini, obolenje na rokah in nohtih, pri majhnih otrocih tudi na drugih delih kože, predvsem na zadnjici, kjer jih pokrivajo vedno nekoliko vlažne plenice. Povzroča tudi vaginitis, vnetje nožnice, ki je lahko hudo neprijetno, boleče, skeleče in tudi smrdeče. Pri ljudeh, ki nosijo zobno protezo, se kandida lahko razširi v ustih in prizadene dlesni, kar je prav tako zelo neprijetno.
Stanje je lahko tudi zelo hudo. Če se je kandida razširila po vsem telesu, je to sistemska kandidaza, saj se kandida naseli v krvnem obtoku. To se lahko zgodi pri invazivnih preiskavah, denimo pri vstavljanju katetra. Ko se kandida znajde v krvi, lahko pride v kateri koli organ in tam povzroča težave. Takšna okužba je sicer redka, a je tudi smrtno nevarna.
Značilna je kronična utrujenost. Pri ženskah lahko vpliva na neredne in boleče menstruacije, povezana je z nastankom endometrioze, lahko povzroči depresijo, vpliva na motnje spomina, pogosta vnetja sečil, povzroča  tudi vrtoglavice, težave pri dihanju, zmanjšanje želje po spolnosti, pri moških težave s prostato in še kaj bi se našlo. Če pogledamo na svetovalne spletne strani, naletimo na pisma precej obupanih ljudi, ki so hodili od zdravnika do zdravnika, pa njihove težave niso prepoznali ali pa se jim niso zdele pomembne. Težava pri kandidazi je namreč tudi ta, da se zdravnikom pogosto zdi, da ne gre za resno bolezen in z njo nočejo izgubljati časa. Zato so ljudje prepuščeni sami sebi. Še največkrat za nasvet sprašujejo tiste, ki so se že sami spopadli s težavo.
Pomembna je pravilna prehrana
Večina pravi, da je treba skrbeti za pravo prehrano. To je posebna dieta, ki jo je treba strogo upoštevati, če si želite kandidazo odpraviti. Najprej je treba poskrbeti za bazično-kislo ravnovesje (primeren pH). O tem smo v Jani že večkrat pisali. Ne gre za razmere v želodcu, marveč za ravnovesje v tkivih na ravni celice. Res pa je, da na povečano kislost (ta je namreč najpogostejša) vpliva prehrana. Mleko, mlečni izdelki ter meso in mesni izdelki poskrbijo za večjo kislost. To lahko nevtraliziramo, če zaužijemo za pest rozin, na primer.
Zdravnik bo človeku, ki ima težave zaradi kandide, predpisal zdravilo v obliki tablet in še mazila, če je glivica prizadela kožo. Večinoma pa zdravniki ne povedo, da je prehrana zelo pomembna. Človek, ki bi se rad znebil kandide oziroma jo spravil v normalne okvire, ne sme jesti živil, ki vsebujejo kvas ali so fermentirane. Tako recimo ne sme jesti kruha in kvašenih sladic. Ne bi smel uživati kisa, seveda ne sme piti vina in drugih alkoholnih pijač, zlasti pa ne piva. Ker so kvasovke posebno zadovoljne v sladkorju, ne sme jesti jedi, ki jih naša presnova takoj spremeni v sladkor (večina ogljikovih hidratov, na primer testenine iz bele moke, krompir, tudi riž, čeprav ne vsak), celo sadje je prepovedano. Dieta dovoljuje le zelena jabolka in vse vrste jagod, predvsem maline in brusnice. Med žiti so v omejenih količinah dovoljeni rž, oves, ječmen. Pomembno je popiti veliko vode, ne pa drugih tekočin. Dovoljeno je tudi malo riža basmati ali divjega riža, vendar ne več kot skodelica na teden. Zanimivo pa je, da je dovoljeno jesti kislo zelje in kislo repo, in sicer tudi v večjih količinah. Dovoljena je tudi vsa zelenjava razen vložene. Posebej so prepovedane vse vrste gob. Potolažite pa se lahko,  da boste vse to spet lahko jedli, ko bo kandida premagana.
Za odpravljanje kandidaze je na voljo tudi nekaj naravnih učinkovin. Do organizma so najprijaznejše tiste, ki so sestavljene iz posebne mešanice rastlin: cimeta (cimetovo olje), česna, origana, kardamoma, nageljnovih žbic, oljčnih listov, ognjiča in timijana, pa tudi janeža in poprove mete. Česen je znano naravno zdravilo za marsikaj. Posebne snovi v njem uničujejo glivice in tudi nekatere viruse. Tudi cimetovo olje ima podoben učinek, saj lahko uniči bakterije, viruse in glivice.

Kako jo prepoznamo
Resnici na ljubo je kandida zelo pogosta. Če želite vedeti, ali ste med njenimi žrtvami, lahko to ugotovite s preprostim domačim preizkusom. Zjutraj na tešče, ko si še niste umili zob, v kozarec natočite malo vode, najbolje ustekleničene ali filtrirane. Pljunite vanjo in počakajte deset do petnajst  minut. Če se bodo s površja spuščale bele nitke, v vaši slini prevladuje kandida. Zdrava slina bo ostala kompaktna.