Nasveti

Ajvar

Jana
23. 10. 2009, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Brez pretiravanja je mogoče reči, da lahko papriko pripravimo na tisoč načinov. Ponudba je v jesenskem času velika in stojnice na tržnicah se kar šibijo od izobilja teh čudovitih sadežev vseh barv in oblik. Paprika ponuja veliko možnosti za pripravo jedi za ozimnico. Lahko jo shranjujemo v kisu ali olju, iz nje pripravimo omake ter jo zamrzujemo kot osnovo ali kot že pripravljene jedi. Lahko jo vlagamo v kis in olje ter tako ohranimo njen odlični okus.

Brez pretiravanja je mogoče reči, da lahko papriko pripravimo na tisoč načinov. Ponudba je v jesenskem času velika in stojnice na tržnicah se kar šibijo od izobilja teh čudovitih sadežev vseh barv in oblik. Paprika ponuja veliko možnosti za pripravo jedi za ozimnico. Lahko jo shranjujemo v kisu ali olju, iz nje pripravimo omake ter jo zamrzujemo kot osnovo ali kot že pripravljene jedi. Lahko jo vlagamo v kis in olje ter tako ohranimo njen odlični okus.

 

Ajvar
Sestavine: 2 kg rdečih mesnatih paprik, 1 kg jajčevcev, 10 strokov česna, 1 dl kisa, 1 dl olja, žlica soli, poper
Priprava: Oprane in očiščene mesnate paprike zložimo na pekač in jih damo v pečico na visoko temperaturo za približno 20 minut, da se zmehčajo. Nato jih v pokriti posodi ohladimo in olupimo. Očistimo še jajčevce. Uporabimo mlade sadeže, ki še niso grenki in nimajo trde lupine ter semenja. Narežemo jih na centimeter debele rezine in jih v pečici popečemo tako kot paprike, nato pa ohladimo. Paprike in jajčevce zmeljemo z mlinčkom za meso ali zelo na drobno nasekljamo.
V večji posodi segrejemo olje in dodamo nasekljani česen, nato dodamo zmleto zmes paprike in jajčevcev, kis, sol in poper. Na nekoliko višji temperaturi zmes pražimo toliko časa, da nastane gosta omaka. Ko je še vrela, z njo napolnimo čiste kozarce in jih tesno zapremo ter počasi ohlajamo. Ajvar je odlična priloga k pečenemu mesu ali kot namaz na kruhu.