Nasveti

Bolečine v sklepih

M. K.
6. 11. 2009, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bolečine v sklepih so zelo pogoste in so lahko posledica poškodb ali bolezni. Bolečine so lahko zelo hude, lajšamo pa jih lahko tudi z nekaterimi naravnimi prehranskimi dodatki.

Bolečine v sklepih so zelo pogoste in so lahko posledica poškodb ali bolezni. Čeprav imajo boleče sklepe že mladi ljudje, težava večkrat napade starejše. Bolečine se lahko pojavijo v enem samem ali v več sklepih hkrati. Lahko jih spremlja tudi kakšen drug znak bolezni oziroma poškodbe: oteklina, slabša gibljivost, sklep je lahko rdeč in vroč, vnet.

Boleči sklepi so znak mnogih bolezni, od revmatoidnega artritisa do protina. Včasih traja nekaj mesecev ali celo leta, da zdravniki ugotovijo, za katero bolezen gre. Bolniki dobijo različna zdravila, odvisno od vrste bolezni. Vedno pa so zraven tudi zdravila proti bolečinam, ki so lahko neznosne. Pri jemanju teh zdravil je treba biti zelo pazljiv, ker lahko poškodujejo črevesno sluznico. Tisti bolniki, ki še lahko zdržijo z zdravili iz domače oziroma naravne lekarne, poznajo celo vrsto receptov, prehranskih dodatkov in čajev, s katerimi lahko lajšajo bolečine, včasih tudi vnetje. V specializiranih trgovinah in lekarnah je na voljo nekaj prehranskih dopolnil, ki bodo prav tako pomagala lajšati bolečine v sklepih. Nekatera lahko vplivajo tudi na zmanjšanje vnetja in preprečujejo obrabo hrustanca. Poleg tistih, ki vsebujejo glukozamin, so priporočljiva dopolnila z izvlečki mešanice zelenouste novozelandske školjke, bosvelije, brestovolistnega oslada, aloe vere in še nekaterih drugih sestavin. Zelenousta je užitna školjka, ki jo nabirajo domačini na obalah novozelandskih otokov. Školjka je del dnevne prehrane ljudi, ki živijo na teh obalah. Zdravniki so opazili, da je med njimi zelo malo bolnikov z bolečimi sklepi. Školjka vsebuje glikozaminoglikane, lipide v obliki posebnih maščobnih kislin, minerale in vodo. Vse te učinkovine v sozvočju zmanjšujejo vnetje in bolečino v sklepu ter obenem obnavljajo hrustanec.
Bosvelija je indijska rastlina, ki so jo ajurvedski zdravilci že pred stoletji uporabljali za zdravljenje bolečih sklepov. Zahodna medicina je postala radovedna in je sklenila učinek rastline raziskati. Nekatere raziskave so že potrdile koristen vpliv na osteoartritis, posebno v kolenu.
Brestovolistni oslad prav tako vsebuje snovi, ki vplivajo na zmanjšanje vnetja in bolečine. V Evropi so rastlino za lajšanje številnih težav uporabljali že v srednjem veku. Z dodatkom aloe vere, mangana in še nekaterih drugih snovi kakovostno prehransko dopolnilo zmanjšuje vnetje in bolečino, hkrati pa obnavlja hrustanec.