Nasveti

Korenčkova juha s pomarančo

Jana
18. 1. 2010, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nenavadna, a izjemno okusna kombinacija!

Za 4 do 6 oseb
Priprava:15 minut
Kuhanje: 40 minut

Sestavine: 2 čebuli * 1 strok česna * 750 g korenja * 2 žlici repičnega olja * 5 dl pomarančnega soka * 8,5 dl bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 20 g ingverja * 2,5 dl pinjenega mleka * kari * sol * poper * 3 žličke sladkorja * 3 pomaranče * 50 g masla * 1 žlička sezamovega semena * 1 mlada čebula.

Priprava: Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. Počasi pražimo na olju, da čebula postekleni in se zmehča. Dodamo ostrgano in na kocke narezano korenje, še nekoliko prepražimo, nato pa zalijemo s pomarančnim sokom in z juho. Na šibkem ognju in v pokriti kozici kuhamo juho, da počasi vre 30 minut. Potem dodamo naribani ingver in juho sesekljamo s paličnim mešalnikom. Začinimo jo s karijem, soljo, poprom in dodamo ščep sladkorja. Pomaranče olupimo do živega in izrežemo krhlje izmed kožic, da dobimo fileje. V ponvi segrejemo 2 žlički sladkorja, da svetlo karamelizira. Dodamo sezam in pomarančne fileje ter premešamo, da se obdajo s karameliziranim sladkorjem. Juho nalijemo v skodelice ali na krožnike. Okrasimo jo s pomarančnimi krhlji in sezamom, na vrh pa potresemo na tanko narezane obročke mlade čebule.

Nasvet: Kako olupimo in razrežemo pomarančo, da dobimo fileje? Pomarančo najprej olupimo do živega (odstranimo torej lupino in spodnjo belo kožico). Potem odrežemo kolobar na vrhu in na spodnji strani sadeža. Pomarančo postavimo na delovno površino in z ostrim nožem v širokih pramenih obrežemo preostalo lupino. Nato primemo pomarančo v roko in režemo krhlje izmed kožic. Vsak krhelj izrežemo z dvema rezoma, delamo pa nad skledo, da prestrežemo sok, ki izteka. Pomarančne fileje uporabimo za sladice, lahko pa jih dodamo tudi zimskim solatam, ki so potem barvitejše in bogatejše z vitamini. Pomaranče se ujemajo z endivijo, motovilcem, radičem, belgijskim radičem, s kuhanim in narezanim ohrovtom, pa tudi s kislim zeljem.