Nasveti

Okroglo veselje

Jana
24. 5. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prelepe Poljanske doline, ki jo je v svojih delih opisoval pisatelj Ivan Tavčar, Marjeta Kalan iz Dolenje vasi pri Selcih ne bi zamenjala za nič na svetu. Odkar je upokojena, lahko še bolj uživa v neokrnjeni naravi.

Prelepe Poljanske doline, ki jo je v svojih delih opisoval pisatelj Ivan Tavčar, Marjeta Kalan iz Dolenje vasi pri Selcih ne bi zamenjala za nič na svetu. Odkar je upokojena, lahko še bolj uživa v neokrnjeni naravi, saj med ljubko zaobljenimi hribi, poraščenimi z gozdovi, priložnosti za sprehode ne zmanjka v vseh letnih časih. Marjeta si jih z užitkom privošči, ravno tako je z užitkom opazovala, kako se za en dan spreminja v manekenko.

Čarobni svet kulinarike, ustvarjanja in prepletanja okusov ter nenehno iskanje novih kombinacij je Marjeto že v otroštvu pripeljal do odločitve, da bo kuharica. »Odločitve nisem nikoli obžalovala, z veseljem sem delala v Mercatorjevi restavraciji za zaposlene. Seveda mi ni bilo nič hudega, ko sem izpolnila vse pogoje za upokojitev,« je razložila. Marjeta zna od nekdaj poskrbeti, da ji ni dolgčas. Pri dvajsetih si je ustvarila družino, trije otroci so se rojevali drug za drugim. Letos bo praznovala okrogli jubilej, 60. rojstni dan. Okroglega pa bo praznoval tudi njen najstarejši sin, ki je mamo že pri štiridesetih osrečil z vnukom. Seveda si takrat ni mislila, da se bo tako hitro ukvarjala z vnuki, a je sprejela, kar ji je prineslo življenje, in je bila vesela.

Marjeta uživa v mirnem življenju na vasi, rada hodi na sprehode in potovanja. »Bolj ko grem naokoli, bolj sem vesela. Malo razvajam vnuke in vnukinje, kaj preberem, in čas mine, kot bi mignil,« je povedala. Vnuke razvaja z njihovimi najljubšimi jedmi, saj še vedno zelo rada poprime za kuhalnico. Prijatelji pravijo, da jih vedno lepo postreže, kadar jo obiščejo. Vsi pa ne morejo prehvaliti njene potice. »Odkar sem upokojena, sem včasih v zadregi, kaj skuhati za kosilo, saj mi manjka idej. Ko sem bila še v službi, se mi to nikoli ni dogajalo. Že dan vnaprej sem vedela, kaj bom domačim postregla,« razlaga in dodaja, da kakšnih velikih želja v življenju nima več, saj so se ji v glavnem vse izpolnile. Najbolj močna je tista, da bi ji zdravje služilo in da bi se z domačimi še naprej tako fino razumeli, kot so se doslej.

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja:
Marjeta frizerja obiskuje na vsaka dva meseca oziroma po potrebi, kadar se mora spopadati s sivino. »Rada bi drugačen videz, a se mi zdi, da so frizerji premalo drzni in si ne upajo predlagati večjih sprememb. Sama si ne upam reči, kaj si želim, zato bi bila toliko bolj vesela, če bi mi postregli s kakšno idejo,« je razložila. Na preobrazbo je prišla s krajšimi lasmi, ki so bili pobarvani na rjavo in prepredeni s svetlimi prameni. Frizerka Jasna jo je postrigla stopničasto, pobarvala jo je na vijoličasto oranžno, vse skupaj je na koncu delovalo modno in razgibano. Na koncu ji je dodala še malo paste za oblikovanje las.
»Kaj so že ličila? Sama kaj več od bleščila sploh ne uporabljam. Po kuhinjah, kjer sem delala, je bilo vedno vroče, vsa bi se ličila stopila, zato se raje nisem ličila,« se je zasmejala. Vizažistka Manca pa je pohvalila Marjetine oči z lepo oblikovanimi vekami. Zgornjo veko ji je izrazito obrobila s črnim tušem, nato pa ji je nanesla še rjavkaste odtenke senčil in obilo maskare. Obliko oči je poudarila še z zelenim kajalnim svinčnikom. Lica so pomladno zaživela z močnejšo rožnato, enak odtenek ji je nanesla še na usta.

Jana št. 12/2012

Tekst: Andreja Comino, andreja.comino@delo-revije.si
Foto:   Mateja Jordović Potočnik
Ličenje:   Manca Maselj
Kozmetika: Keune
Stilistka: Nana Sojer

Pričeska:  Jasna Javor za Frizerstvo Jasna, Jasna Javor, s. p., Ul. Gradnikove Brigade 8, Ljubljana
Obleka nakit: Lunca