Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 500 g korenja * 1 velik krompir (160 g) * 75 dl zelenjavne jušne osnove * 100 g sladke smetane * sol * ščepec sladkorja * sveže mlet beli poper.
Priprava: korenje in krompir olupimo in na grobo narežemo. V juhi kuhamo zelenjavo 20 minut. Juho nato sesekljamo s paličnim mešalnikom in po želji pretlačimo skozi cedilo. Preden jo postrežemo, jo še enkrat segrejemo, primešamo ji sladko smetano, solimo, popramo in začinimo z malo sladkorja. Juha je še posebno okusna, če jo začinimo s peteršiljevim pestom.
Nasvet: peteršiljev pesto pripravimo iz 40 g peteršiljevih listkov, 50 g praženih, soljenih arašidov, 40 g parmezana, naribano lupinico pol (bio) limone in 60 ml olja. V sekljalniku zmeljemo po porcijah peteršiljeve listke, arašide in koščke sira. Damo v skodelico, primešamo limonino lupinico in olje, da dobimo gosto, gladko omako – pesto.