Nasveti

Korenčkova juha

Katja Kmet
19. 7. 2012, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zelenjavne juhe se priležejo tudi v poletnem času, ko imamo na voljo obilico sveže zelenjave. Korenčkova je najokusnejša, če jo začinimo s peteršiljevim pestom.

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 20 minut

 Sestavine: 500 g korenja * 1 velik krompir (160 g) * 75 dl zelenjavne jušne osnove * 100 g sladke smetane * sol * ščepec sladkorja * sveže mlet beli poper.

 Priprava: korenje in krompir olupimo in na grobo narežemo. V juhi kuhamo zelenjavo 20 minut. Juho nato sesekljamo s paličnim mešalnikom in po želji pretlačimo skozi cedilo. Preden jo postrežemo, jo še enkrat segrejemo, primešamo ji sladko smetano, solimo, popramo in začinimo z malo sladkorja. Juha je še posebno okusna, če jo začinimo s peteršiljevim pestom.

Nasvet: peteršiljev pesto pripravimo iz 40 g peteršiljevih listkov, 50 g praženih, soljenih arašidov, 40 g parmezana, naribano lupinico pol (bio) limone in 60 ml olja. V sekljalniku zmeljemo po porcijah peteršiljeve listke, arašide in koščke sira. Damo v skodelico, primešamo limonino lupinico in olje, da dobimo gosto, gladko omako – pesto.