Nasveti

Uspeh je najboljše maščevanje

Milka Krapež
3. 5. 2013, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Luskavica napade veliko mladih ljudi in jim v času, ko naj bi začeli uživati življenje, tega dobesedno sesuje.

Si predstavljate, da bi imeli kožo kot krokodil? Poleg tega bi vas srbela in bila občasno hudo razdražena? Potem vam je vsaj približno jasno, kako se počutijo ljudje z luskavico. Nimajo sicer vsi in tudi ne ves čas tako zadebeljene kože, s katere se luščijo male luske. Vendar ko se bolezen razplamti, ko je v zagonu, kožo skrivajo pod oblačili. 

Na srečo nimajo vsi bolniki tako hude oblike bolezni. Luskavica se najprej pokaže z vnetnimi žarišči na koži, najpogosteje na komolcih in kolenih ter v ledvenem predelu, lahko pa tudi kjerkoli drugje na telesu, na primer na lasišču. Zelo redko se  pojavi na koži obraza. Koža se lušči, luske so sivobele. Prizadeti del je lahko okrogle ali ovalne oblike, je zelo jasno omejen, lahko je majhen, na primer centimeter v premeru, lahko pa obsežen oziroma se več mest zlije v celoto. Pojavijo se rdečkaste vnetne bunčice, velike kot zrno graha, izbočene milimeter do dva nad kožo. Kadar se prizadeta površina razširi na večje območje, govorimo o vnetnih ploščah, otrdela koža je debela od milimeter do nekaj milimetrov, na površini nastajajo bunčice ali pakule, koža se lušči.

Bolniki, ki iz razumljivih razlogov želijo ostati anonimni, opisujejo življenje, ki si ga zdravi ljudje niti predstavljati ne morejo. Sredi najbolj žgočega poletja so oblečeni v dolge rokave, hlačnice in do vratu zapete srajce oziroma bluze. Mlada ženska je povedala, da si je lahko šele pri 25 letih (ko je dobila zdravilo, ki ji je zares pomagalo) prvič oblekla kratke hlače in majico s kratkimi rokavi. Da o kopalkah sploh ne govorimo. Američanka KariDee English, ki je pred nekaj leti zmagala na tekmovanju America's Next Top Model, pravi takole: »Ko sem se s 17 leti prijavila za delo manekenke v Miamiju, so me na podlagi poslanih fotografij izbrali. Po prvem snemanju pa so me odpustili, ker se je videl predel kože na nogah, ki ga je prizadela luskavica. Bila sem sicer namazana s prekrivno kremo, a smo snemali na plaži, noge so se mi zmočile, krema pa izmila, tako da so bila prizadeta mesta lepo vidna. Če ti nekdo reče, da nisi primeren za manekenko, to nekako sprejmeš. Če pa ti dajo možnost, da tri tedne opravljaš svoje sanjsko delo, potem ti pa to vzamejo, je drugače. Vrnila sem se domov, in ko sem pošteno premislila, sem se odločila, da se ne bom pustila poraziti. Naredila bom vse, sem si rekla, da bom lahko uspešna v svojem poklicu, in ko bom na prvi naslovnici, bom tistim iz Miamija poslala revijo, da bodo videli, da mi je uspelo. Uspeh je najboljše maščevanje.« KariDee je tudi v resnici uspelo. Na spletnih straneh fundacije za pomoč bolnikom s psoriazo je objavila tudi svoje fotografije s prizadeto kožo in s pozdravljeno. Redko kdo ima toliko poguma.

Luskavica v različnih oblikah

 Psoriaza se lahko pojavi na hitro v hudi obliki ali pa napreduje počasi. KariDee, na primer, se je prva lezija na nogi naredila, ko je imela pet let. Njena mama je bila obupana, ker je takoj vedela, za kaj gre. Tudi sama je imela luskavico, vendar drugačnega tipa: psoriatični artritis. Z njim sicer ni imela večjih težav, razen v nosečnosti, ko ji je prizadel 80 odstotkov telesa. KariDee ima drugačno obliko bolezni, tako, ki prizadene kožo. Širila se ji je po vsem telesu. Pri 13 letih je imela prizadetih 70 odstotkov kože.  

Če se bolezen pojavi na hitro v zelo izraziti obliki, je sprememb na koži več, in sicer na različnih predelih, tudi po okončinah in, kot že rečeno, po lasišču. Lahko se pojavijo tudi spremembe na nohtih. Na površini nohtov nastanejo vdolbinice, če pa so večje, je noht videti kakor naprstnik, zadebeljen, rumenkast, pod nohtom tkivo poroženi, tako da na koncu noht odstopi od podlage. Spremembe na nohtih so precej pogoste in so pri blažji obliki luskavice v pomoč za ugotavljanje diagnoze.

Redkejša oblika luskavice je tista, pri kateri je prizadeta samo koža na dlaneh in na podplatih. Druga oblika je inverzna luskavica, ki prizadene prav nasprotne dele telesa kot navadno. Huda oblika luskavice je tako imenovana generalizirana psoriaza, pri kateri so prizadeti predeli razsuti po vsej koži. Pri eritrodermični obliki se izpuščaji med seboj zlijejo v celoto, da je vnet velik del kože. Pri postulozni obliki se na vnetnih ploščah pojavijo še gnojni mehurčki, ki so lahko po vsem telesu ali pa samo po dlaneh in podplatih, lahko celo zgolj na konicah prstov in nog. Pri artropatski obliki (rečejo ji tudi psoriatični artritis) se vnamejo tudi sklepne ovojnice. Lahko so prizadeti koža in sklepi, lahko pa samo sklepi.

Psoriaza ni nalezljiva!

 Luskavica ni kožna bolezen, temveč je sistemska  avtoimunska bolezen, ki se kaže na koži. Posebej velja poudariti, da ni nalezljiva. To je ena najhujših zmot. Bolezni se človek ne naleze, res pa je, da ni ravno lepega videza, primerjajo jo celo z gobavostjo (ta pa je nalezljiva). Ker medicina vzroka, zakaj nekdo zboli za njo, ne pozna, je zdravljenje težavno. Psoriaze namreč ni mogoče ozdraviti, lahko pa bolnikom lajšajo težave. Zdravljenje se začne z mazili, kremami, vlažilci vseh vrst. Pomembno je, da ne vsebujejo dražečih snovi. Marsikateremu bolniku pomaga že ta prvi ukrep. Znana so, na primer, mazila, ki temeljijo na vitaminih (D in A). Vitaminu D je soroden kalciporitol. Mehanizem njegovega učinkovanja sicer ni popolnoma znan, vendar bolniki pravijo, da jim pomaga, da upočasni nastajanje kožnih sprememb. V eni od raziskav se je pokazalo, da je bilo okrog 70 odstotkov bolnikov po nekaj mesecih brez kožnih sprememb. Mazati pa se je treba najmanj dvakrat dnevno in to v velikih količinah. Zaradi luskavice prizadeta koža je namreč tudi dehidrirana in potrebuje zelo veliko vlage.

Svoje čase so na veliko uporabljali katran. Še danes je mogoče kje najti šampon z njim. Kot rečeno, luskavica dostikrat napade tudi lasišče. Bele luske se kakor prhljaj bolniku vsipajo na ramena. Če prva oblika zdravljenja ni uspešna, se dermatologi lotijo druge, ki lahko vključuje obsevanje z različnimi žarki. Sistemsko zdravljenje pa je primerno za bolnike s hujšimi oblikami bolezni, kakršno ima tudi KariDee. Manekenka se namreč zdravi z biološkim zdravilom, ki ga v obliki injekcije dobi enkrat na mesec. 

Psoriaza se običajno pojavlja v zagonih. Nekaj časa ima bolnik hude težave, potem pa te izginejo. Poleti je navadno bolje, pozimi pa slabše. Na izboljšanje namreč vplivajo sončni žarki. Vendar mora biti bolnik z luskavico pri sončenju enako previden kot vsi drugi ljudje. Uporabljati mora ustrezno sončno zaščito s primernim UV-faktorjem. Če je koža opečena, bo imel spet težave, ker se spodbudi siceršnji vnetni proces v telesu. Pozimi pa je slabše zaradi angin, prehladov, viroz. Vnetje kjerkoli v telesu namreč spodbudi vnetne procese v koži, poleg tega oslabljen imunski sistem prav tako spodbuja zagone luskavice. Zagon lahko povzročijo tudi rane.