Mnenja

Nevrotična gospodinja: Stara krava

Sonja Grizila
6. 1. 2024, 08.17
Deli članek:

Po dolgih letih sem se odpravljala v Beograd. Ljuba družina mi je pri priči sestavila seznam želenih daril, ki se je začel s kajmakom in ga ni bilo konca, babica pa je prinesla dve buteljki rumenega muškata in me pooblastila, da pokličem prijateljico Zago in ugotovim, ali je še živa.

Pexles, Jana
Kolumna nevrotične gospodinje

Zakaj je kar sama ne pokliče? »Pred enajstimi leti mi je rekla, da sem stara krava, in odložila slušalko. Kako naj jo zdaj kličem?«

Torej naj kličem jaz in rečem: »Če ste še živi, vam prinesem rumeni muškat, če ste mrtvi, ga bom pa sama spila?« Vendar me je babica z grožnjami o razdedinjenju prepričala in tako sem že z beograjskega letališča z nekoliko tresočim glasom poklicala v stanovanje, kjer naj bi morda še živela babičina prijateljica. Ker je na srečo kar takoj rekla »tu Zaga«, sva se hitro zmenili, da jo obiščem.

 »Oj, rumeni muškat, pa Blejsko jezero in hotel Palace in sapica s planin,« se je stara gospa razgrevala in se hkrati čudila, da je babica še živa. Čeprav je mlajša od nje. Oj, dete moje, sprašuješ, kako je v Srbiji? Fantastično! »Zadnje čase volimo predsednike, ki potem končajo na mednarodnih sodiščih, ampak za Miloševiča smo vsaj dobili več kot milijardo dolarjev, ko smo ga predali,« se je hahljala, medtem ko mi je kuhala kavo. A bo turška, me je zanimalo, ma kaki, nič turška, ampak domača. Saj menda vem, kako krvavo zgodovino ima Srbija s Turki, a ne? »Že takrat smo znali za dober denar izvažati politike, naši predniki so Karađorđu odsekali glavo in jo poslali sultanu v Carigrad, da nas je pustil pri miru,« je duhovičila, jaz pa nisem imela pojma, kaj naj rečem. Ljudje pač izvolijo, kar izvolijo, sem brundala, ona pa me je vlekla k oknu in mi pokazala množico, ki je spodaj protestirala proti ukradenim volitvam. »A veš, zakaj ste Slovenci tako srečni in bogati?« me je vprašala in še preden mi je uspelo odvrniti, da to vsekakor ni res, mi je zabrusila: »Ker ste dolgočasni!« Se pravi, da volimo dolgočasne politike, ki sicer veliko obljubljajo, kakšnih drugih velikih neumnosti pa ne delajo. Saj bi vsa ta leta kaj poklicala babico, pa kaj, ko ji je pred enajstimi leti rekla (babica Zagi), da je stara krava …

 Ko sem prišla domov, je babica že imela spakiran kovček in se je ravnokar tlačila v moje najnovejše kavbojke. Kam pa kam? K Zagi seveda, ona namreč ne more sem, ker jo bolijo noge. V fondu za pogreb se je nabralo ravno dovolj denarja za krasne počitnice, saj menda vem, da imajo pravoslavni šele januarja božič in novo leto, a ne? In ker nekaj časa še ne namerava umreti, je res škoda, da bi denar izgubljal vrednost, ko je pa tako visoka inflacija. Mimogrede – katera je kateri omenjala staro kravo? Hm, kaj pa ve. Jebiga, a ni vseeno?

Kolumna je objavljena v reviji Jana,   št. 1., 3. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!