Ljudje

Marjan Zgonc s počitniško hišo na Zaplani

RENATA UCMAN
6. 1. 2024, 08.00
Deli članek:

Marjan Zgonc, tenorist z enim najbolj žametnih glasov pri nas, je letos praznoval trideset let pevske kariere. 77-letni Ljubljančan navdušuje ljudi s popevkami, narodno-zabavno glasbo, napolitanskimi pesmimi in opernimi arijami. Z vztrajnostjo in trdim delom mu je uspelo uresničiti življenjske sanje. Pomemben del teh je počitniška hiša na Zaplani, kjer si je z ženo Metko ustvaril prekrasen vrt z bujnim rastlinjem, ribnikom s kamnitim okrasjem, slapovi in mlinskim kolesom, lesenimi mostički ter vrtnima hišicama za počitek na soncu ali pod zvezdnatim nebom.

Šimen Zupančič
Marjan Zgonc

Človek brez idej in ciljev, kaj bi še lahko naredil v življenju, je zanj mrtev človek. »Če imaš željo in idejo, se vedno najde pot, da jo uresničiš. Uresničevanje lastnih idej me osrečuje in mi daje veliko notranje zadovoljstvo. Poleg pevske kariere sem si s pridnostjo in garanjem uresničil življenjske sanje tudi s počitniško hišo z vrtom in ribnikom, ki jo imava z ženo Metko na Zaplani. Pri 77 letih se zato počutim izpolnjenega. Nenehno premišljam, kaj bi še lahko naredil na vrtu, in izredno uživam v takem ustvarjanju,« pripoveduje Marjan Zgonc, ki je v tridesetletni karieri posnel kar 16 albumov oziroma zgoščenk, 36 duetov z znanimi slovenskimi pevci in devet videospotov. Nedavno je prav na svojem vikendu na Zaplani posnel videospot za pesem Dobro jutro, Katarina. Samostojnih koncertov ne prireja več, zato pa kot glasbeni gost še vedno zelo rad nastopa na rojstnih dnevih, porokah in v televizijskih oddajah.

Šimen Zupančič
Z ženo Metko proste trenutke najraje preživljata na vikendu na Zaplani, kjer si je pevec ustvaril gozdni raj z ribnikom, slapom, mlinskim kolesom in vrtnima hišicama. Spremlja ju psiček Joši.

Ljubitelj voda in lovec na skale

Vikend na Zaplani imata z ženo že 40 let: najprej sta tam, na 650 metrih nadmorske višine, postavila počitniško hišo za bivanje, nato je začel snovati okolico. »Zelo rad imam vodo in sem velik ljubitelj morja, zato sem si dolgo želel, da bi imela vodni motiv tudi v tej najini dolinici sredi gozda. Najprej sem tam pet let izdeloval svojo potovalno barko, nekateri so celo mislili, da pričakujem tako visoko vodo na Zaplani. Splavili smo jo v morje in nekaj časa pluli z njo po Jadranskem morju, potem pa sem jo moral prodati. V zadnjem desetletju in pol pa sem na vrtu skrbno urejal ribnik z vso okolico.«

Najprej se je premišljeno lotil načrta, nato pa je kar sam izkopal luknjo, saj so ročna opravila zanj najboljša sprostitev. »Kamorkoli po Sloveniji sem se nato v zadnjem desetletju in pol odpravil na nastop, sem šel v gozd in iskal primerne skale posebno lepih oblik za ribnik. V iskanju skal sem prehodil zelo veliko gozdov po Notranjskem in Dolenjskem, pa tudi v Posočju. Včasih sem za lepo skalo naredil tudi sto kilometrov v eno smer. Lažje skale sem na Zaplano pripeljal sam, za prevoz težjih, nekatere so tehtale tudi več ton, pa sem najel tovornjak z dvigalom. Po več letih dela sem tako svoj ribnik z okrasnim skalovjem uredil čim bolj naravno, da se lepo ujema z okoliškimi gozdovi.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 1., 3. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!