Mnenja

Prostovoljno pred poroto: Nisem verna in ne bom

Uredništvo
20. 9. 2023, 04.00
Deli članek:

'Morda bo moje pismo izpadlo nestrpno, upam, da ne bo koga užalilo, vendar vam prav moram pisati, ker doslej še nobenemu nisem povedala tega, kar mi leži na duši,' je pričela pripovedovati bralka Slavka.

Pixabay
Težko razumem verne ljudi

Imate tudi vi nevšečnost, ki bi ji radi prišli do dna s pomočjo porote? Porotnikom pišite na: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na e-naslov: jana@media24.si, s pripisom Prostovoljno pred poroto.

Pismo bralke:

"Moj sin ima že tri leta punco, zveza je resna, omenjata poroko in se pogovarjata o otrocih. Ta punca, ki ji ne morem prav nič očitati, je zelo verna, prav tako njena družina. Jaz ne verjamem v nikogaršnjega boga in res težko razumem ljudi, ki hodijo v kakršnokoli cerkev, sledijo njenim naukom, obredje se mi zdi naravnost smešno, vse to trkanje po prsih, poklekanje, vstajanje, žebranje … O veri v tem smislu se s sinom nisem nikoli pogovarjala. Ko je začel zahajati k dekletovi družini, so ga vabili tudi s sabo k maši, z njimi je praznoval krščanske praznike. Ne vem, kako je vse to sprejemal in dojemal, a zdaj se zdi, da je zelo »noter padel«, saj razmišlja o tem, da bi prejel zakramente, ker se seveda želi dekle poročiti cerkveno. Njegovi otroci bodo vzgajani v veri in tako naprej. Meni se to upira, cerkvena poroka se mi zdi nesmiselna, itak ni »legalna«, velja le civilna. Tudi morebitnih vnukov ne želim spremljati v cerkev in ne želim praznovati krščanskih praznikov, ker pač v to ne verjamem. Če pa bom pri tem sodelovala, bo to čisto svetohlinstvo. A to tudi pomeni, da se bom na neki način odrezala od sinove družine. Naj torej obdržim ponos in ravno hrbtenico ali se uklonim nekim navadam, ki so mi tuje?

- Slavka

Odgovore Janinih porotnikov si lahko preberete v reviji Jana, št. 38, 19. 09. 2023

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!