Mnenja

Nevrotična gospodinja: Kje je tista prekleta luknja?

Sonja Grizila
6. 1. 2023, 09.00
Deli članek:

Decembra je imel hudič mlade. Najprej se je zamašil vodovod v kopalnici, kar pomeni, da so vodovodarji razsuli vse pohištvo in sem potem po trgovinah komaj nalovila toliko polic, da je zdaj približno O. K. Potem je začelo zamakati v kuhinji.

Revija Zarja
Nevrotična gospodinja

Spet so prišli, potegnili elemente ven, naredili novo napeljavo, ko pa so spravljali pohištvo nazaj, so nekam butnili s pečico, in ko so jo znova priklopili, je povzročila vsesplošen kratek stik. Prvič, drugič, tretjič. Nakar smo začeli naokoli loviti električarja, ki je po kratkem postopku ugotovil, da je zadeva nepreklicno crknila. Saj je bil že čas, pečica je vendar stara dvajset let, se je čudil. Skratka, zadeva je končala na preprogi sredi dnevne sobe in naši trije angeli, torej cenjeni soprog, sin in koruzniški zet so ugotovili, da je težka kot hudič in naj jo odpeljejo tisti, ki bodo pripeljali novo. Par evrov da stane.

 Nakar se je skujal še plinski štedilnik. Ena plošča se sploh ni hotela prižgati, druga je povzročala ogromen plamen in veliko saj na posodi, tretja je za silo brlela. Super, sem rekla, za praznike ne bo treba niti kuhati niti peči. Ljubi družinski člani me bodo vsak dan peljali na kosilo v kakšno fensi restavracijo, zvečer bodo pa sendviči. Zjutraj nič. Grožnja je zalegla, koruzniški zet je namreč pripeljal nekakšnega mojstra, ki je s posebnim izvijačem odvil matice na gorilnikih, jih z žico očistil in še malo popihal, pa je gorelo. 60 evrov. To bi pa znala tudi jaz, sem zagodrnjala. Mislila sem, da bodo preklemanski dedci gledali mojstru pod prste, fino je namreč vedeti, kako se takšne malenkosti popravijo, pa so se vsi trije razbežali.

 Pečico sem šla seveda kupovat sama. Saj jo samo ti uporabljaš, so mi rekli, izberi, kakršno hočeš, bomo kaj prispevali, so se prilizovali. Saj tudi boste, sem jim obljubila. Ko sem pri blagajni plačevala svoj dragoceni nakup, sem zagledala izvijač in veliko število nastavkov, ki so ga ponujali po ugodni ceni. Še tole bom, sem rekla, upajoč, da so vmes tudi nastavki za matice na gorilnikih. Tole moram pa skriti, sem sklenila, sicer mi bodo dedci zadevo zaplenili. Imela sem prav, še preden sem doma vse razpakirala, je šraufenciger z veliko dodatki izginil. Bom že jaz privil, če bo kaj treba, je obljubljal cenjeni soprog. Takšnih dragocenosti pač ne moreš založiti med pilice za nohte in pletilke. Marš!

  Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023