Zgodbe

»Poskusi narediti samomor«

TNS
6. 1. 2023, 08.15
Posodobljeno: 23. 1. 2023, 15.45
Deli članek:

Nova raziskava ugotavlja, da TikTok otrokom že v prvih treh minutah po tem, ko odprejo račun na aplikaciji, priporoči vsebino, ki je nevarna za njihovo telesno in duševno zdravje.

Pexels
Rezultati so bili katastrofalni.

Decembrsko poročilo ameriške neprofitne organizacije Center za boj proti digitalnemu sovraštvu (CCDH) prinaša skrb vzbujajoče podatke o tem, kako zelo nevarna je lahko platforma TikTok. Izkazalo se je, da je aplikacija že v 2,6 minute po pridružitvi »otroku« ponudila vsebino, povezano s samopoškodovanjem in samomorom, vsebina o motnjah hranjenja pa je bila priporočena v osmih minutah.

V študiji so raziskovalci ustvarili račune TikTok, v katerih so se predstavljali kot 13-letni uporabniki iz ZDA, Kanade, Združenega kraljestva in Avstralije. Da bi raziskovalci preizkusili algoritem, so ustvarili po dva nova računa. En račun je imel samo žensko uporabniško ime, drugi – posebno ranljiv – pa je vseboval še izraz shujšati v uporabniškem imenu, da bi s tem pokazal na zaskrbljenost glede telesne podobe. Raziskovalci so zbirali podatke za prvih 30 minut uporabe. Rezultati so bili katastrofalni. Aplikacija jim je priporočila videoposnetke o telesni podobi in duševnem zdravju v povprečju na vsakih 39 sekund, kaže poročilo. S sporočili, kakšni bi morali biti, so mladostniki na TikToku torej bombardirani 92-krat vsako uro, ki jo preživijo na aplikaciji. Ranljivi računi so prejeli kar 12-krat več priporočil za videoposnetke, povezane s samopoškodovanjem in samomorom kot navadni računi. Eden od videoposnetkov, ki je zbral več kot 380.000 všečkov, je bil naslovljen: »Delaj se, da si v redu, da lahko poskusiš narediti samomor na samem.« Raziskovalci so na platformi našli tudi vsebino, povezano z motnjami hranjenja, s 13,2 milijarde ogledov.

Nočna mora vsakega starša. TikTok je leta 2018 globalno lansiralo kitajsko podjetje ByteDance. Septembra 2021 je aplikacija dosegla milijardo aktivnih mesečnih uporabnikov po vsem svetu. Uporabljajo jo tako rekoč vsi najstniki, ki imajo mobilni telefon, nekateri neprestano.

 Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023