Mnenja

Poletje našega nezadovoljstva

Jelka Sežun
4. 1. 2023, 10.44
Posodobljeno: 4. 1. 2023, 10.54
Deli članek:

shutterstock
...

Kam so šli vsi vici? Že mesece nisem slišala dobrega vica, sem zadnjič nekomu potožila, kam so izginili, nihče več jih ne pripoveduje! In me je potolažil, niso izginili, samo na Facebook so se preselili. Pomislila sem, pa res – vici so množično migrirali na družbena omrežja. Čisto sama in goloroka se bojujem proti temu trendu – vici se pripovedujejo v živo! – in zadnje tedne vsem, ki mi ne morejo pobegniti, pravim en tak lušten dolg in seksističen vic. Ki sem ga seveda snela s Facebooka. Takole pravi: v New Yorku menda obstaja veleblagovnica, v kateri prodajajo može. Šest nadstropij ima, greš tja in si kupiš moža. Začneš spodaj in potem so v vsakem naslednjem nadstropju boljši (in dražji) moški. Samo eno pravilo imajo, ne moreš si premisliti in se vrniti nadstropje niže, lahko greš samo gor, gor, gor, proti zvezdam in najboljšim dedcem.

In si je tako ena rekla, no, grem pogledat. In je šla, v prvem nadstropju je prišla do vrat, na katerih je bil napis: »Vsi moški v tem nadstropju imajo službe.« Kar dandanes sploh ni slabo, ampak seveda je hotela videti, kaj vse še ponuja trgovina.

V drugem nadstropju jo je pričakal napis »Vsi moški v tem nadstropju imajo službe in imajo radi otroke.«

V tretjem (jasno, da jo je gnalo više) je pisalo: »Vsi moški v tem nadstropju imajo službe, imajo radi otroke in pomagajo pri gospodinjstvu.« Mamljivo, si je mislila, skoraj že iztegnila roko po kljuki, a ji ni dalo miru in je šla pogledat še nadstropje više.

V četrtem je našla napis »Vsi moški v tem nadstropju imajo službe, imajo radi otroke, pomagajo pri gospodinjstvu in so neverjetno lepi.« So ji kar malo klecnila kolena, ampak si je rekla, če sem prišla že tako daleč … In je šla še nadstropje više.

V petem nadstropju je vsa zasopla prebrala napis »Vsi moški v tem nadstropju imajo službe, imajo radi otroke, pomagajo pri gospodinjstvu, so neverjetno lepi in nepopravljivi romantiki.«

Skoraj tekla je po stopnicah v šesto nadstropje, da bi videla, kako lahko to še nadgradijo. Na vratih je pisalo: »Ste obiskovalka št. 30.075.642. Za temi vrati ni nobenega moškega. To nadstropje obstaja izključno kot dokaz, da ženske niste nikoli zadovoljne.«

In vas vprašam, kaj pa je narobe z nezadovoljnimi ženskami? Saj veste, kako pravijo, gonilo napredka so leni (ker izumljajo stvari, da bi si prihranili delo in si olajšali življenje) in nezadovoljni, ker spreminjajo stvari. Kdaj je pa še kakšen zadovoljen kaj spremenil? Thomas Edison se globoko strinja z mano, kar dokazuje njegov rek »Nemir je nezadovoljstvo in nezadovoljstvo je prva nujno potrebna stvar za napredek. Pokažite mi povsem zadovoljnega človeka in pokazal vam bom zgubo.« Vidite? In zato, če vam je od praznikov ostalo še kaj vina, dvignite kozarce na zdravje nezadovoljnih žensk (in moških). Upam, da bomo letos vsi zmerno nezadovoljni in bomo deležni napredka. In seveda kakšnega dobrega vica.