Mnenja

Pred Slovenijo zavijte levo

Jelka Sežun
20. 12. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Natanko pred letom dni, v predzadnji Zarji v letu, bila je božična številka, kot je tale, smo imeli na naslovnici zelo nasmejano Tino Maze.

Arhiv Svet24
Tina Maze

»S sovraštvom ne moreš zmagati,« je trdil naslov. Izkazalo se je, da ni nihče poslušal. Ali verjel. Toliko sovraštva, kot se ga je razlivalo in nam okrog gležnjev pljuskalo letos, še nismo videli. Ali občutili. Do beguncev. Do političnih nasprotnikov. Do tistih, ki si delajo prečko na drugi strani. Do drugače mislečih in drugače seksajočih.

Še danes zjutraj, ko sem ravno krvoločno premišljevala, kako bi z veseljem zavila vrat cepcu, ki me je izsilil na obvoznici, sem se na parkirišču zamišljena skoraj spotaknila ob še en prepir. Očitno se je nekdo jezil, ker je drugi parkiral preblizu. »Pa kam naj grem,« je zarobantil ozmerjani, ki mu je para uhajala iz ušes, »če je pa vse nabasano!«

Saj ni čudno, da se vsa ta slaba volja razliva naokrog in pripolzi še na cesto – no, na parkirišče – med ljudi, ko pa poslušamo in beremo samo o prepirih. S sovraštvom sicer ne moreš zmagati, kar pa očitno ni razlog, da ne bi kljub temu vedno znova poskušali. In se tako lasata Tina in Smučarska zveza, ki je očitno menila, da je dobra pogajalska taktika nekomu umazati ime; javno se dajejo slovenski filharmoniki, ki ne marajo svojega dirigenta, in dirigent, ki zelo očitno ne mara njih. Zdravniški sindikat, ki je svoje že dosegel, se spotika ob drugega, ki še ni, in ga v slabi angleščini špeca nekomu, ki mu je popolnoma vseeno. In vse to tik pred božičem, ko bomo poslušali ali še bolje preslišali številne govorance o miru na zemlji in ljubezni med ljudmi. Božič ni čas v letu, božič je stanje duha, je rekel Calvin Coolidge, trideseti predsednik ZDA. Ampak pri nas se raje držimo misli Garyja Allana, pevca countryja, ki je predlagal, bodimo poredni in Božičku prihranimo pot. Letos se čisto zares zdi, da bo možiček v barvi kokakole svojim jelenom naročil, pred Slovenijo zavijte levo. Ali desno. Kamor koli, samo stran od tam!

Želimo vam srečen, umirjen božič brez prepirov doma, na televiziji ali v časopisih. Januarja se bomo pa vpisali v kakšen tečaj mirnega reševanja sporov.

»Predlogi za božična darila: za sovražnika odpuščanje, za nasprotnika strpnost, za prijatelja vaše srce, za stranko dobra postrežba, za vse nesebična pomoč, za vsakega otroka dober zgled in zase spoštovanje.«

Oren Arnold