Mnenja

Mladi so včasih le izgovor

Sonja Grizila
11. 10. 2016, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Navajeni smo že, da se politiki obdelujejo med seboj na hudo nizkih ravneh, čeprav so nekateri od njih spodobno izobraženi. Ampak spodobnost v tej sferi družbenega življenja očitno ne velja veliko, saj volivci kar preveč radi nagrajujejo lažnivce in razgrajače. Prav, razumeli smo strankarski EPP in se na podobni ravni odzivamo nanj oziroma se sploh več ne vznemirjamo.

Drugače pa je, ko se med seboj spopadejo zdravniki, pravniki, profesorji, ki lahko precej bolj načnejo zaupanje državljanov, pa če jih politika zanima ali ne. Kaj se to pravi – izročiti kirurgu (Breclju) grožnjo o prekinitvi delovnega razmerja tik pred operacijo? Ali pa pred študenti obvestiti njihove profesorje, da so jih pravkar vrgli iz službe? In da jim bodo namesto habilitiranih učiteljev, med njimi so tudi akademiki (zaradi katerih so se študentje tudi vpisali na fakulteto), poslej predavali mlajši, neuveljavljeni kadri, nekateri se celo ne ukvarjajo s temami, ki jih bodo prevzeli? Zgodilo se je kakopak na Primorski univerzi, kar nedvomno že veste, saj se je prah dvignil do neba. Upajmo, da se ne bo tudi polegel, preden se ne zgodi kaj resnično dokončnega in – to besedo zadnje čase velikokrat slišimo – državotvornega.

Običajnega državljana seveda najprej zanima to: kako je lahko tako sporen človek, kot je dr. Marušič, sploh rektor univerze? Ne govorimo o njegovi stroki (matematika), ampak o vodenju ustanove, ki pomeni vrh intelektualnega življenja in razvoja v nekem okolju. Obtožbe, tožbe na sodišču, odpuščanja in grožnje se vrstijo že od takrat, ko je pred petimi leti prevzel to mesto, ki ga sam očitno nikakor ne namerava zapustiti, saj se je obdal z zadostno količino privržencev. Saj se spomnite oblakov prahu, ko je tik pred volitvami zaposlil nekatere »svoje volivce«, ki so mu potem zagotovili drugi mandat? Zgodilo se ni nič, saj je univerzitetna pravna služba pač poskrbela, da državne nadzorne službe niso mogle dovolj hitro opraviti svojega dela. In tako bo tudi zdaj, sodeč po Odmevih prejšnjo sredo, ko niti izkušeni Slavko Bobovnik ni mogel krotiti nevrotičnega Marušiča – ta je ihtavo zagotavljal, da je pravna služba vse uredila, kot je treba, in da imajo dovolj usposobljene mlade učitelje, ki bodo nadomestili odpuščene. Lahko si samo mislimo, kako rektor razsaja takrat, ko ne nastopa pred kamerami!

No, pravna služba Primorske univerze je vsekakor poskrbela, da ustreznemu ministrstvu ni predala vseh zahtevanih dokumentov, potrebnih za odcepitev Znanstveno raziskovalnega središča od Univerze, kar je potrdila vlada, ni pa še požegnal državni zbor. Ministrstvo je opozarjalo in ni bilo uslišano (mati božja, a bo tudi ukrepalo?), saj se je Marušičeva pravna služba ukvarjala z izgonom profesorjev, ki so se zamerili rektorju, ker so bili za odcepitev. Obrazložitev, zakaj odpuščeni profesorji ne morejo predavati, je bedasto smešna, žal pa so posledice vse prej kot zabavne. Ne le za učitelje, ampak tudi za ogoljufane študente. Bo jari kači v tej državi, ki financira Primorsko univerzo, vendarle kdo pogumno stopil na rep?

Pojasnila, da je treba dati priložnost mladim, so včasih iz trte izvita. Z izgovorom, da je treba podpirati mlade raziskovalce, so pred časom vzeli del dodatka akademikom. Bi rada videla tiste mlade, ki so dobili ta denar! In seveda je praktično zbrati okrog sebe neizkušene mlade kadre, ki so popolnoma odvisni od svojega vodje, saj službo ali udeležbo pri projektu plačujejo z absolutno zvestobo. Se kdo vpraša, koliko škode lahko naredijo ustanovi in študentom (ki so, kot se sliši, na Primorski univerzi manj pomemben dejavnik), medtem ko uveljavljeni učitelji ne smejo izpeljati niti že zastavljenih projektov?

 Zarja št. 41, 11. 10. 2016