Mnenja

Zarjin ambasador: Anton Komat

Marija Šelek
27. 6. 2016, 23.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Okoljevarstvenik, svobodni raziskovalec in publicist ter naš cenjeni sodelavec nam je na široko odprl vratca na svoj vrt.

Šimen Zupančič

Tudi ambasadorja imamo, da. In tudi njega smo povabili pred kamero, da širnemu svetu pove, zakaj bere Zarjo. Okoljevarstvenik, svobodni raziskovalec in publicist ter naš cenjeni sodelavec, katerega kolumne in razmisleke, ki so vsem v poduk, lahko berete v naši reviji, nam je na široko odprl vratca na svoj vrt. Za Zarjin spot se je bil pripravljen vreči tudi v svoj ribnik, vendar smo se naposled usmilili v njem plavajočih ribic. Zakaj bi jim kalili mir.

Dovolj je, da smo tistega ustvarjalnega kalili Tonetu. V Domžalah ima nedaleč od nakupovalnega centra prijetno domačo oazo, en kos vrta, prekritega s slamo (permakulturni način, seveda), veliko opojno mehke trate, zenovski kotiček, dva kotička za posedanje, senco stare jablane, ki še vedno rodi, in utico, ki se poleti spremeni v njegov delovni prostor.

Pod jablano bo ravno pravi prostor za snemanje, smo se strinjali, ampak Tonetu bi morali nekaj potisniti v roke, kajne,  smo razmišljali snemalec Luka, asistent Mitja in zgoraj podpisana popisovalka dogajanja. Premetavali smo njegovo orodje, se spraševali, ali bi mu na ramo dali vile, na hrbet koš. Bi mu na glavo metali slamo za večji in drznejši učinek? Ne, preprostost je najučinkovitejša, na glavi je dobil mesto zgolj slamnik, edino pravo orodje v njegovih rokah pa je ostala naša revija, ter zven njegovih besed. Kaj je povedal, ne bomo izdali, bodite radovedni in poiščite spot na spletu – na Zarjini spletni strani in Facebooku.

Kdo nam je povzročal težave? Ne kdo, kaj. Žabe, ki že nekaj časa domuje na Tonetovem vrtu ob hiši, nismo videli, 15-letna psička mešanka pa se je tudi prav olikano vedla. Čeprav, revica, ne sliši več prav dobro. Težave pa smo imeli zaradi smeha – tako Tonetovega kot našega. Menda naj bi bilo zaradi nerodnih situacij tako smeha polno vsako pravo snemanje. Res smo se zabavali!

Tonetu se je večkrat zareklo, zapletel se mu je jezik in take male nerodnosti so nas iz minute v minuto spravljale v smeh. Naposled smo se zbrali, Tone je ostal resen, se na ukaz snemalca in režiserja Luke Šviglja še malo sprehajal po vrtu – z Zarjo v rokah, seveda, asistent Mitja se je moral zaradi svoje visoke frizure skoraj plaziti po tleh, medtem ko je njegova roka vestno molela kvišku  mikrofon ter lovila Tonetove besede. Uspelo nam je.

Na koncu smo obsedeli za mizo ob kozarcu domačega bezgovega soka in se še kar nekaj časa resno pogovarjali o izzivih prihodnosti. Kako se proti TTIP, temu zloglasnemu prostotrgovinskemu sporazumu, dvigujejo tudi Američani in milijoni podpisujejo peticije, saj hočejo evropske standarde, torej več pravic, ne manj. »Nova Evropa bo nastala kot projekt upornikov,« je napovedal Komat.

Bi nagrado? Ugibajte!

Še vedno vas sprašujemo, kdo so Zarjini ambasadorji, še vedno so na voljo bogate nagrade. Zdaj so znani že trije ambasadorji, na ugibanje čaka še zadnji oziroma zadnja. Ugibajte in nam pošljite odgovore na elektronski naslov ambasadorji@revijazarja.si ter ne pozabite pripisati svojih podatkov (ime in priimek, polni naslov, kontaktna telefonska številka). Le tako boste lahko sodelovali v žrebanju za privlačne nagrade. Nagradna igra poteka od 7. 6. 2016 do vključno 1. 7. 2016 v reviji Zarja in na spletni strani www.revijazarja.si. Darilna kartica Term Čatež v vrednosti sto evrov je tokrat pristala v rokah izžrebanke Tine Vidmar z Dvora. Čestitamo!